top of page

"Потреба за пругом биће поново процењена"

Функционери опозиционих партија Јобик, Моментум и Парбесед, рекли су на заједничкој конференцији за новинаре да ће смањити јавни дуг са тренутног рекордног нивоа без увођења мера штедње, ако опозиција дође на власт на пролећним изборима, а обећали су и да ће поново проценити потребу за брзом пругом према Београду.


Заменица лидера Јобика Анита Кереши Поточка, рекла је да је јавни дуг од 42.000 милијарди форинти (117,2 милијарде евра) премашио 80 одсто БДП-а. Инфлација је порасла на ниво који није виђен у последњих десет година, трговински биланс се погоршава и форинта никада није вредела тако мало у односу на евро као сада, док Орбанова влада стално троши превише, додала је она и оценила да је "за висок јавни дуг крива и масовна корупција“.


Заменик председника Моментума и стручњак за економску политику Мартон Иљеш, рекао је да влада финансира повећање плата и пореске олакшице на рачун буџета који је у дефициту и јавног дуга: "Ако Орбанова влада остане на власти, биће или принуђена да уведе мере штедње или да надува мере које је увела. Кандидат опозиције за премијера Петер Марки-Заи моћи ће да избегне мере штедње добијањем приступа ресурсима Европске уније који су суспендовани због премијера Виктора Орбана, а и чишћењем јавних набавки. Потреба за планираним пројектима као што су кампус Универзитета Фудан у Будимпешти и изградња пруге Будимпешта - Београд биће поново процењена", рекао је он.


Вођа посланичке групе Парбесед Бенце Тордаи рекао је да је преузимање великог јавног дуга Орбану само послужило за хомогенизацију присталица владајућег Фидеса и припреме за потенцијални период од четири или више година у опозицији.


Владајући Фидес је у свом одговору на ове прозивке, саопштио да је током кампање за парламентарне изборе 2006. опозиција „лагала, обећавала велике поклоне, а чинила управо супротно када је била на власти“. Влада Ђурчањ-Бајнаи, која је владала између 2004. и 2010. доносила је мере штедње, тако што је подигла комуналне таксе, порезе породицама, радницима и предузетницима, замрзла плате, одузела бонус за 13. месечну пензију, укинула породичне додатке и учинила земљу робом ММФ-а, наводи се у саопштењу Фидеса.

bottom of page