top of page

Предности новог нафтовода

Србија и Мађарска договориле су изградњу нафтовода који би омогућио да се Србија снабдева јефтинијом нафтом са Урала, прикључењем на нафтовод “Дружба” чији јужни крак иде преко Украјине до Мађарске, кроз Словачку и Чешку и главни је извор сирове нафте за те три...


Нафтовод ће бити дугачак 128 километара. За Србију је овај пројекат био на листи приоритетних инвестиција као један од стратешких у области снабдевања нафтом.


Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мичовић оценио је да је свака нова траса снабдевања важна за привреду и грађане Србије: “Све закључане земље које немају излазак на море у Централној Европи, а то су Аустрија, Словачка, Мађарска, Србија и Македонија, а имају своје рафинерије, свакако треба да обезбеде приступ сировој нафти преко нафтовода. Сваки нови правац снабдевања, свака диверсификација утиче на сигурност снабдевања”, казао је Мичовић.


Србија се сада нафтом снабдева само из једног правца. “Увек земље имају неку алтернативу, а ми имамо само тај један правац. Србија трентно користи само један правац снабдевања и један нафтовод који је везан за Јадранско море, за острво Kрк, док Мађарска има могућност снабдевања и са Kрка и из Дружбе”, додао је.


Kапацитет новог нафтовода је 5,5 милиона тона годишње. “То је са аспекта количина нафте које се прерађују у Србији, у нашој рафинерији, мало економски нерационално, али ту се никада ни не гледа само економска оправданост, већ се посматра управо то, сигурност снабдевања, јер када нешто немате и тај једини правац дође у питање због било чега. Српско тржиште просто нема алтернативу, може одређено време да се увозе деривати, али никада те количине не могу бити толике као када се прерађује нафта у самој рафинерији”, истакао је Мичовић.


Испорука руске нафте преко нафтовода “Дружба” не подлеже санкцијама ЕУ, а за изградњу се може користити коридор гасовода од Србије до Мађарске, што ће смањити време реализације пројекта.


Процењено је да ће изградња нафтовода између Мађарске и Србије трајати од годину и по до две године, а градили би га мађарски Мол и српска Транснафта. Вредност српског дела нафтовода процењује се на 157 милиона евра.

bottom of page