top of page

Преминуо Иштван Пастор

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор преминуо је данас у својој 68. години. Pођен је 20. августа 1956. године у Новом Кнежевцу. Члан Савеза војвођанских Мађара био је од оснивања 1995. године, а од 2007. био је на челу странке.



У периоду 1992. до 2000. године био је одборник у Скупштини општине Суботица, а у мандату 1996–2000. и савезни посланик у Савезној скупштини СРЈ. Од 1999. до 2002. године био је члан привременог Националног савета мађарске националне мањине и председник извршног одбора, а од 2000. до 2008. године покрајински секретар за приватизацију, предузетништво и мала и средња предузећа.


Од 2008. до 2012. Пастор је био покрајински секретар за привреду; у два мандата био је потпредседник Извршног већа АП Војводине. Након избора 2012. године изабран је за посланика у Скупштини АП Војводине по већинском систему , као и за председника Скупштине АП Војводине. По други пут на ту функцију изабран је 2016. године. У трећем мандату на месту председника Скупштине АП Војводине био је од 31. јула 2020. године.


Иштван Пастор је био кандидат за председника Србије на изборима 2008. и 2012. године. Сретењским орденом првог степена одликован је прошле године за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између српског и мађарског народа у Републици Србији.


Председник Покрајинске владе Игор Мировић и Скупштина АП Војводине дирљивим речима опростили су се од Иштвана Пастора (1956 - 2023), председника покрајинског парламента и лидера Савеза војвођанских Мађара, најутицајније политичке партије мађарске заједнице у Србији који је данас преминуо.


- Примио сам са неверицом вест да нас је после краће болести напустио Иштван Пастор, са којим сам, још од деведесетих година делио посланичке клупе у парламенту, а последњих готово осам година и заједничку и највећу одговорност за политички рад у Војводини и њен развој - навео је Мировић у саопштењу за јавност.


Он је нагласио да је Пастор пленио отвореношћу и поштовањем аргумената и великим уважавањем српских ставова и разумевањем заједничке судбине и заједничких изазова,те да је био лидер мађарске заједнице у Војводини за понос и углед, друг и пријатељ,ведар и оптимиста до последњег часа.


- Српско-мађарско пријатељство уздигнуто је на висок ниво захваљујући и њему и то ће бити белег за вечно памћење. Његова преданост и посвећеност мађарској заједници у Србији била је потпуна и свеобухватна и оставила је трајне резултате уграђујући ову заједницу у темеље заједништва које нам је насушно потребно.Памтићу га као једног од последњих политичара који је вредностима давао предност у односу на голе бројеве.- поручио је Мировић.


Изражавајући најдубље саучешће породици и Савезу војвођанских Мађара, Скупштина АП Војводине саопштила је да ће заувек бити захвална на мудрости и посвећености којом се председник Пастор увек руководио у вођењу Скупштине АП Војводине те да је његов одлазак огроман губитак за политички и парламентарни живот АП Војводине и Републике Србије.


Иштван Пастор преминуо је данас у 68. години. Био је председник Скупштине АП Војводине у три мандата, од 2012. године до данас. Одликован је Сретењским орденом Првог степена Републике Србије, као и државним орденом за заслуге Републике Мађарске.

bottom of page