top of page

Природне лепоте околине манастира Рача

Духовна и историјска траса повезује манастир Рачу с водопадом врела Лађевац, а поучним паноима подсећа на знаменита чињења монаха и вековну културну и природну баштину овог подручја.



Од манастира Рача на планини Тари води шумска стаза којом су још у 17. веку ходили рачански монаси, до камених испосница у близини врела Лађевац, где су у миру преписивали и украшавали црквене књиге. Била је то Рачанска преписивачка школа, једна од најзначајнијих у Срба у том тегобном времену. Значај школе препознат је по мноштву богослужбених књига које се у ово доба чувају у музејима, као и по ширењу писмености и преписивачког рада све до Сентандреје.

Управо том шумском стазом рачанских монаха, поред реке Раче, однедавно води савремена шетна „Стаза Рачана”. Духовна и историјска траса занимљива за туристе дугачка је око два километра. Повезује манастир Рачу с водопадом врела Лађевац кроз природни резерват „Клисура Раче”. Поучним паноима, сећа на знаменита чињења монаха и вековну културну и природну баштину овог изузетног подручја.

За уређење и опремање „Стазе Рачана” заслужно је ЈП „Национални парк Тара”. Током ове године то предузеће је шетну стазу реконструисало, поставивши 22 едукативно-информативна паноа с текстовима и цртежима знаменитих монаха Рачана, клупе и столове за одмор шетача, информативне табле о флори и фауни Таре, табле с кодексом понашања у заштићеном подручју, путоказе. Подухват је обављен у оквиру рада Службе планирања, пројектовања и заштите НП „Тара”, каже за наш лист ауторка концепта „Стазе Рачана” Мирјана Мијановић Петковић, мастер пејзажне архитектуре, референт уређења простора у НП „Тара”.


– Едукативно-информативни панои један су од најпопуларнијих облика промоције природне и културно-историјске баштине, као и подизања свести посетилаца о потреби заштите природе. На овај начин, без водича, они самостално и активно упознају подручје. Дуж „Стазе Рачана” постављена су 22 поучна паноа са духовним и биолошким темама, уз дрвени мобилијар и путоказе – истиче Мирјана и додаје да је садржај духовних табли урађен је уз помоћ настојатеља манастира Рача, игумана Германа Авакумовића.

– Заједно са доктором теологије Слободаном С. Јанковићем игуман је издвојио текстове, док је цртеже монаха Рачана одабрала Јасна Станковић, историчарка уметности из Бајине Баште. Та сарадња НП „Тара” као управитеља подручја са старешином манастира Рача потребна је и логична јер стаза припада манастиру, а налази се на простору националног парка. На овом пројекту размену савета и мишљења обављали смо и са бајинобаштанском Туристичком организацијом „Тара – Дрина” – објашњава Мирјана Мијановић Петковић.

Наша саговорница напомиње да је овде, уз реконструисану „Стазу Рачана” и нова шетна стаза, звана Јаз или „Над водом”.

– Она полази изнад манастира Рача и после једног километра надовезује се на „Стазу Рачана”. Прави је природни драгуљ, посебно у летњим месецима, јер се протеже испод густих крошњи и лишћарског дрвећа. Направљена је великим трудом манастира Рача тако што су бетонске плоче постављене јазом, изнад постојећег канала с водом. Добра хладовина, богатство зеленила које опушта и осећај да се хода изнад воде јединствен су доживљај – описује Мирјана Мијановић Петковић.



bottom of page