top of page

Промоција књиге о Срђану Карановићу

У Дворани Културног центра Београда у четвртак, 9. фебруара, биће одржана промоција књиге „Мало изнад тла – Срђан Карановић о својим филмовима”, аутора Стефана Арсенијевића, у издању Филмског центра Србије.



На промоцији ће говорити уредник књиге Мирољуб Стојановић, критичар Срђан Вучинић, чији је есеј о Карановићевим филмовима такође у књизи, Срђан Карановић и Стефан Арсенијевић.


Ово штиво чини једанаест разговора у којима Карановић отворено и искрено разговара са колегом редитељем Арсенијевићем о својим дугометражним играним филмовима и серији „Грлом у јагоде”. Разговори хронолошки прате Карановићеву филмографију, представљајући драгоцен увид из прве руке о настанку ових филмова, креативном процесу, уметности режије, дилемама, препрекама и одлукама које је као редитељ доносио. Говори се и о једној турбулентној епохи, сагледаној из посебног, личног и професионалног угла, о једној земљи и о њеној кинематографији, које више не постоје.


Говорећи раније о овом подухвату Карановић је испричао:

– Одувек сам највише волео књиге које су писали сами аутори о својим филмовима или су разговарали са својим колегама о настанку тих дела. Из њих сам можда највише научио о односу живота, случајности и филма. Када ми је Филмски центар Србије предложио да радимо нешто налик на моју монографију позвао сам Стефана Арсенијевића, мог бившег студента, данас мог пријатеља и већ познатог редитеља, у помоћ. Тада је све кренуло...


Арсенијевић је истакао како нису желели да праве класичну монографију.

– Желели смо живу реч, лично сведочанство, интеракцију између двојице колега и пријатеља. Разговарали смо полако и темељно, филм по филм, у распону од скоро две године. Ова књига је дестилат тих узбудљивих разговора, пуна занимљивих анегдота, али и проживљеног увида у уметност снимања филмова и нашу средину. Верујем да се књига чита лако, управо зато што је у дијалошкој форми и да може бити занимљива било коме ко воли Карановићеве филмове. А таквих је много – поручио је Арсенијевић.


Током промоције, Карановић и Арсенијевић ће потписивати књигу, а након разговора, као својеврсну филмску посластицу, публика ће имати ексклузивну прилику да на великом биоскопском платну погледа Карановићев кратки дипломски филм из Прага „Neblbni” (Ма немој) из 1968, у којем Горан Марковић глуми главну улогу, а који многи сматрају претечом серије „Грлом у јагоде”, а потом и култни ТВ филм „Погледај ме, невернице”, из 1974. године.

bottom of page