top of page

Пруга Суботица-Сегедин за путнике од 24. октобра

Након седам година паузе, железничка линија Суботица-Сегедин за путнике биће успостављена 24. октобра. Деоница пруге у Србији је у потпуности оперативна, док су у Мађарској радови још увек у току.



Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто је рекао да ће путнички возови имати две зауставне станице на мађарској страни и пет станица на делу пруге у Србији. Очекује се, како је навео, да ће ​​време путовања бити око 1 сат и 15 минута, зато што воз неће морати да се зауставља на пола сата због граничне контроле.


„Већ смо се успели договорити да ће се гранична контрола одвијати на једној локацији, односно на подручју Мађарске, где ће контролу заједно обављати цариници Мађарске и Србије, и на тај начин смо успели да знатно смањимо време застоја возова, тако да ће ово бити добра опција превоза за људе који живе дуж граничног подручја“, истакао је Сијарто.


Kако је најављено, воз се на последњој станици зауставља на железничкој станици Хоргош пре преласка у Мађарску. Осим железничке станице Хоргош, комплетно су обновљене и станица на Палићу и станица у Бачким Виноградима. Изграђено је неколико железничких прелаза између Суботице и Хоргоша, који су опремљени најсавременијом светлосном сигнализацијом и аутоматским браницима.


Потпуна обнова железничке пруге је почела у октобру 2021. године, када су председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан на железничкој станици Хоргош заједнички најавили почетак радова на обнови пруге између Суботице и Сегедина.


Првог августа 2022. године је, након 30 година, поновно успостављен и теретни саобраћај на железничкој линији Сегедин-Суботица.

bottom of page