top of page

Избори у Мађарској и Србији истог дана

Мађарски председник Јанош Адер расписао је парламентарне изборе за 3. април ове године, саопштено је из његовог кабинета. Истога дана биће одржан и референдум о LGBTQ питањима.


Премијер Виктор Орбан и његова странка Фидес суочиће се на предстојећим изборима са опозиционим партијама уједињеним у савез. Према проценама, изборна трка ће бити тесна, што значи да је, барем за сада, врло тешко предвидети њен исход. Грађани ће бирати између политике која даје приоритет националном суверенитету, традиционалним хришћанским вредностима и ставовима против имиграције и LGBTQ питања, а која су покварила односе између актуелне мађарске владе и Европске уније.

Опозициони савез шест партија, а предводи их Петер Марки-Зај, који је постао шире познат када је 2018. године окончао вишегодишњу владавину Фидеса у граду Ходмезевашархељу, где је сада градоначелник. Марки-Зај тврди да може да привуче широк спектар бирача који желе промене, али се суочава и са изазовом како да одржи шестостраначки савез, имајући у виду идеолошке разлике међу партијама од левице, до крајње деснице.

На дан избора, грађани Мађарске ће на референдуму гласати о четири питања у вези с LGBT правима. Бирачима ће тако бити постављено и питање да ли подржавају "радионице о сексуалној оријентацији у школама без сагласности родитеља" и "да ли сматрају да треба промовисати међу децом процедуре промене пола". Опозиција тврди да су ова и друга референдумска питања тенденицозно формулисана, како би бирачи дали своје негативне одговоре, и уједно, на изборном листићу заокружили Фидес, као "заштитника њихове деце".


bottom of page