top of page

Сијарто о разговору са Дачићем

Мађарска чини све да убрза процес европских интеграција Србије, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто после телефонског разговора са својим српским колегом Ивицом Дачићем.



И Мађарска и Србија имају интерес за мир и стабилност на Западном Балкану, навео је Сијарто на Фејсбуку и додао да Мађарска сматра Србију кључном земљом у региону у том погледу. „Зато чинимо све у интересу убрзања процеса европских интеграција Србије“, рекао је он.


Интереси Мађарске су да дијалог Београда и Приштине буде успешан, рекао је Сијарто, додајући истовремено да Мађарска верује да намера Косова да се придружи међународним организацијама не помаже овом процесу.


Сијарто је рекао да је Дачићу поново потврдио да Мађарска не подржава пријаве Косова за чланство у међународним организацијама док се не реше односи Београда и Приштине. Мађарска ће стога гласати против чланства Косова у Савету Европе у Комитету министара СЕ и неће подржати ниједан предлог у Уједињеним нацијама који би повећао тензије на Западном Балкану, рекао је Сијарто.

bottom of page