top of page

Српско позориште троструко награђено 

Ансамбл српског позоришта у Мађарској, које већ неколико деценија изводи представе на српском језику у Будимпешти, доживео је велики успех на међународном театарском фестивалу „Арт Трема Фест Рума 2024“, одржаном по 27. пут.



Њихова представа „Дух jе наша домовина“ награђена је признањем „Златна маска“, које се додељује најбољој представи приказаној на фестивалу, док су награду за најбољу главну улогу поделили глумци овог театра Алиса Лацко и Тибор Какоњи. Такође, Српском позоришту у Мађарској припала је и награда за најбољи костим.


Представу која говори о животу и стваралаштву Данила Киша режирала је Марија Барна Липковски, а поред глумаца Алисе Лацко и Тибора Какоњија, актер представе је и Давид Јенгибаријан, солиста на хармоници.


„Интересантно је да је све, у читавој представи, мирисало на Киша. Све је дало лакоћу његовог мишљења. Све оно што сте радили био је он. Нисте мењали сцене, него је типкање на писаћој машини, гурање практикабла и све друго било 'кишовски'. Мислим да смо добили лакоћу његовог мишљења кроз време, између ваших сцена“, рекао је Зијах Соколовић, председник жирија, образлажући одлуку о наградама.


Овогодишњим фестивалом у Руми, који је трајао пет дана, обележен је 30. рођендан тамошњег градског позоришта. На свечаном отварању, након мултимедијалне изложбе о позоришном стваралаштву на тлу општине Рума, драмски уметник Зијах Соколовић премијерно је извео монодраму „Гоја“, по тексту Мирослава Крлеже.


На фестивалу су, осим Српског позоришта у Мађарској, учествовали и театарски ансамбли из Северне Македоније, Румуније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.


 

bottom of page