top of page

Тражи се пројектант нафтовода

Предузеће Транснафта Панчево расписало је тендер за изграду планске и техничке документације, неопходне за изградњу нафтовода Мађарска - Србија. На територији Србије нафтовод би се простирао од границе са Мађарском (Хоргош) до терминала Транснафта у Новом Саду.



Повод за изградњу (н)овог нафтовода је „стварање услова за реализацију националних интереса у области развоја енергетске инфраструктуре и диверсификације праваца снабдевања сировом нафтом Србије“, а у циљу енергетске сигурности. Србија се тренутно снабдева увозном сировом нафтом само из једног правца, из Хрватске, однсоно транспортним системом „Јанаф“, додаје се у тендерској документацији, преноси Нова економија.


Просторним планом Србије предвиђено је да се ради диверсификације транспорта сирове нафте са (тренутно) јединог постојећег правца снабдевања путем Јадранског нафтовода, разматрају и други правци. У разматрање је узет правац из Мађарске јер њеном територијом пролази нафтовод „Дружба“, којим се снабдева већи део Европе. Изградњом новог нафтовода ка Мађарској обезбедиће се сигурније снабдевање домаће рафинерије, а тиме и домаћег тржишта, оцењује се у документацији.


Министарство рударства и енергетике Србије и Министарство спољних послова Мађарске су 20. јуна ове године, у оквиру прве седнице Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске, потписали Меморандум о разумевању о изградњи нафтовода Мађарска - Србија. Предвиђен је такав концепт транспорта да се сирова нафта која се јужним краком нафтовода „Дружба“ транспортује из Русије преко Украјине до мађарске рафинерије Дунав код Будимпеште, из рафинерије пумпа до Алђе и од Алђе даље пумпама транспортује до Новог Сада (Терминал Транснафта).


Од Новог Сада нафта ће се даље до Рафинерије Панчево транспортовати постојећим нафтоводом Транснафта. Предмет услуге која се тражи овим тендером је израда пројектно-техничке документације за магистрални нафтовод који обухвата следеће главне објекте: 1. Линијски део нафтовода (нафтовод од границе са Мађарском до терминала Транснафта АД у Новом Саду у дужини од око 120 километара, годишњег капацитета 5,5 милиона тона годишње) и 2. Мерну станицу нафтовода (мерна станица представља комерцијално мерно место за предају транспортованих количина сирове нафте од Мађарске до Новог Сада).

bottom of page