top of page

У Новом Саду промовисана књига о Ловри

У свечаној сали Матице српске у Новом Саду, јавности је представљена књига „Од рата до оптације - ЛОВРА (1914‒1924)” др Милана Мицића, генералног секретара Матице српске. Књигу су објавили Удружење за неговање традиције и културе из Ловре и Српско позориште у Мађарској.


Присутне је најпре поздравио проф. др Драган Станић, председник Матице српске, а затим је Љубомир Алексов, уредник књиге, указао на специфичности српског села Ловре, на Чепелском острву, недалеко од Будимпеште, и на вишевековну борбу тамошњег српског становништва за очување српског језика, културних особености и националног идентитета.


Рецензенти књиге, проф. др Ференц Немет и проф. др Ненад Нинковић, истакли су да књига др Милана Мицића приказује десет година микроисторије српског села Ловре, током историјског периода (од Првог светског рата до завршетка оптације) који је био турбулентан и кључан не само за становнике тог места, већ и за целокупан српски народ у Мађарској. Кроз књигу, читалац се упознаје и са аграрном реформом, током миграције становника Ловре после рата, али и положајем српске заједнице у Мађарској у периоду од 1914. до 1924. године.


На крају програма, бројној публици, обратио се др Милан Мицић, читајући делове откривених писама становника Ловре током Првог светског рата и спискове имовине које су носили приликом сеобе после рата у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Тиме је аутор књиге публику увео у животе и интиму обичних људи из тог периода и на трен креирао мост између прошлости и садашњости.


Реализацију програма помогла је Градска управа за културу Града Новог Сада.

bottom of page