top of page

У плану и прелаз Kелебија-Томпа 2

Влада Србије донела је одлуку о образовању радне групе за преговоре и реализацију пројекта новог граничног прелаза Kелебија-Томпа 2.



Задатак радне групе биће вођење преговора између влада Србије и Мађарске и реализација пројекта о новом пресеку граничне линије и успостављања граничног прелаза Kелебија-Томпа 2. Председник радне групе је Емеше Лалић Урбан, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а заменик Мирослав Алемпић, вршилац дужности помоћника министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.


Радна група има још осам чланова из Управе граничне полиције, Агенције за просторно планирање и урбанизам, Републичке дирекције за имовину, Kоридора Србије и Управе царина. Председник радне групе, како се наводи, може да позове представнике других органа и организација да учествују у раду групе.


Иначе, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић је у мају прошле године изјавио да мађарски партнери планирају да граде нови прелаз Kелебија, мало даље од досадашњег прелаза, ка којем ће водити једно одвајање Ипсилон крака са српске стране. Тако ће један гранични прелаз на Kелебији бити намењен само за путнички, а други за теретни саобраћај.


- Kада се све то буде завршило, имаћемо пет потпуно равноправних прелаза, у смислу броја путника - казао је тада Весић.

bottom of page