top of page

У понедељак ипак неће кренути воз из Сегедина према Суботици

Портал „Мађарска железница” објавио је да наредне седмице, 23. октобра ипак неће кренути дуго очекиватни железнички путнички саобраћај између Суботице и Сегедина, јер нису у потпуности завршени радови на прузи са мађарске стране. Ова информација појавила се истовремено на више портала у Мађарској, и како наводе, имају потврду из више независних извора.



Према најавама које је у неколико наврата на друштвеним мрежама објавио Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова и трговине, након обнове пруге први путнички воз требао је да крене 23. октобра из Сегедина за Суботицу. У медијима у Србији постојале су недоумице око тачног датума, да ли ће воз кренути 23. или 24. октобра, али је пре два дана „Србија воз” саопштио да ће од 23. октобра поново саобраћати воз између Суботице и Сегедина.


У плану је било да воз крене са сегединске железничке станице 23. октобра ујутру нешто пре 8 часова, и да након што превали 46 километара стигне у Суботицу после 9 часова изјутра. Царинске формалности требале су бити обављене у возу, док стоји у станици Реске, првом пограничном месту са мађарске стране.


Међутим, портал „Мађарска железница” пише да воз на линији 136 ка Суботици неће кренути 23. октобра јер нису у потпуности завршени радови на прузи са мађарске стране. Гласило посвећено железничком саобраћају пише да је са српске стране све спремно за полазак воза, али да на мађарској деоници још није комплетирана монтажа.


Претходно је већ било познато да није завршена електрификација пруге, због тога би саобраћале дизел локомотиве, а уместо пројектоване брзине од 120 километара на час, кретале би се 60 километара на час. Вест да ипак неће кренути воза из Сегедина за Суботицу брзо се проширила на интернет порталима у Мађарској, а поједини наводе да деоница у мађарској није испунила потребне мере безбедности. Према незваничним информацијама први воз из Сегедина требао би да крене за Суботицу средином новембра.


Обнова пруге Суботица – Сегедин започела је пре две године, а од августа прошле године на овој деоници саобраћају теретни возови, уз одређена ограничења. Железнички саобраћај прво је отворен за превоз робе како би се премостио прекид настао радовима на брзој прузи Београд – Будимпешта.

bottom of page