top of page

Адер: Убрзати проширење ЕУ

Европска унија би требало да убрза свој процес проширења на регион Западног Балкана, изјавио је данас мађарски председник Јанош Адер приликом разговора са црногоским колегом Милом Ђукановићем.


Мило Ђукановић и Јанош Адер

"Европска унија треба да постави јасне критеријуме и рокове, и да одржи ефикасне преговоре", изјавио је Адер на заједничкој конференцији за новинаре са црногорским председником Милом Ђукановићем у Будимпешти, а преноси мађарска агенција MTI. Говорећи о јучерашњем састанку групе "Букурешт девет", коју чине најисточније чланице НАТО-а, Адер је поручио да НАТО треба да настави да се фокусира на "изазове са југа", као што су тероризам, миграције и "политички вакуум на Западном Балкану настао као резултат прекида процеса европских интеграција".

Мађарски председник наводи да у условима када је "политика проширења ЕУ изгубила кредибилитет", криза од корона вируса и економске потешкоће могу повећати социјалне тензије.

"Ако, поред тога, имамо и етничке тензије, то би могло постати извор озбиљне политичке напетости и ризика по националну безбедност", поручио је Адер, додајући да је због тога затражио од нове америчке администрације да посвети већу пажњу Западном Балкану и да је позвао ЕУ да убрза процес интеграције.

Навео је и да ЕУ није затворила ниједно поглавље у оквиру приступних преговора са Црном Гором од 2017. године, што, како је оценио, не може да се назове напретком.

bottom of page