top of page

Аерозагађење узрок експанзије рака

„Држава треба да онемогући увоз старих аутомобила, да пооштри контролу већ увезених и да се искључе из саобраћаја возила која испуштају велику количину токсичних-канцерогених гасова. Такође, држава треба да омогући грађанима јефтиније прикључке за грејање на гас”, каже др Дејан Шкотић.



Аерозагађење је веома опасно и сигурно је један од разлога за епидемију малигних болести у Србији, оценио је педијатар и хематоонколог др Дејан Шкотић: „У току јануара ове године огроман број деце је имао инфекције дисајних путева (респираторне инфекције), а управо аерозагађење повећава број респираторних инфекција у некој средини, углавном у градовима. Дуготрајне последице аерозагађења ћемо тек видети за неколико година”, рекао је он за портал Демостат.


Шкорић је казао да годишње „имамо око 50.000 новооболелих од малигних болести и око 300 деце и да је током јануара, три недеље „ваздух био веома загађен, буквално је смрдео”: „То се највише осетило у Београду и неким другим већим градовима. Иста ситуација се понавља годинама, мислим и да се погоршава, а нема одговарајућих реакција државе, али и становништва. Еколошка свест је у просеку на нули”, додао је он, јавља Бета.


Неопходно је, како је навео, хитно увести филтере за ваздух за све велике системе који су највећи загађивачи (термоелектране, фабрике), као за филтере за отпадне воде, „јер је подједнако опасна загађеност река и земљишта”.


„Држава треба да онемогући увоз старих аутомобила, да пооштри контролу већ увезених и да се искључе из саобраћаја возила која испуштају велику количину токсичних-канцерогених гасова. Такође, држава треба да омогући грађанима јефтиније прикључке за грејање на гас”, рекао је он.


Шкорић је казао да је заштита од аерозагађења већа јер ношење обичних маски не помаже, а нико неће 24 сата дневно да носи специјалне маске са филтерима: „Оно што можемо да урадимо је да конзумирамо што више воћа и поврћа, да не пушимо и не боравимо у просторијама где се пуши (у Србији је и даље дозвољено пушење у већини затворених просторија). Родитељима мале деце која су највише угрожена, као и хроничним болесницима, саветујем одлазак из градова у периодима највећег загађења (наравно ако је то могуће)”, казао је он.

bottom of page