top of page

Азбеј: Мађарска помоћ за четврт милиона угрожених

Тристан Азбеј, државни секретар за помоћ прогоњеним хришћанима и програм Мађарска помоћ, обратио се у учесницима Међународног самита о верским слободама, одржаном у Вашингтону, истакавши да је прогон хришћана једна од највећих хуманитарних криза на свету, која погађа 340 милиона људи на планети што, како је оценио, међународни форуми игноришу.


"Програм Мађарска помоћ подржао је 250.000 људи широм света у последње четири године, омогућавајући им да остану у својим земљама или да се врате након емиграције", рекао је Азбеј на скупу у Вашингтону.


На маргинама конференције, Азбеј се састао са представницима УСАИД-а и америчког Стејт департмента, где је водио разговоре о проширењу споразума о билатералној сарадњи између УСАИД-а и Мађарске помоћи, а посебно програма за помоћ прогоњеним хришћанима и језуитима у Ираку. Такође је разматрано проширење програма за помоћ хришћанима, женама и девојкама у афричким кризним зонама, рекао је Азбеј.


Он је, како је саопштио мађарским новинарима, приликом боравка у САД-у дао интервју конзервативном информативном каналу Newsmax и том приликом говорио о мађарском Закону о заштити деце и „међународној кампањи лажних вести“.

bottom of page