top of page

Аустријанци на граници Мађарске и Србије

Полицајци из Аустрије, у сарадњи са њиховим мађарским колегама, почели су заједничке контроле у граничном појасу са Србијом.



Да би се спречиле илегалне миграције, кријумчарења људи и друга кривична дела у близини мађарско-српске границе, 21-члани аустријски полицијски тим, са два полицијска пса, почео је да патролира дуж мађарско-српске границе.


Kако наводе у мађарској полицији, рад аустријских полицајаца је сконцентрисан на мађарско-српску и мађарско-румунску границу, одакле стиже мигрантски притисак. Они су јуче на мађарској железничкој станици Kелебија контролисали путничке и теретне возове пристигле из Србије, које илегални мигранти често користе за илегални улазак у Мађарску, скривајући се у вагонима и у шупљинама возова.


Мађарска страна наводи да аустријски полицајци носе своје униформе и опрему, али да патролирају искључиво заједно са мађарским колегама. Шестомесечно присуство аустријских полицајаца на јужним мађарским границама резултат је договора министара унутрашњих послова двеју земаља.

bottom of page