top of page

Баконди: Пакт о миграцији могао би да има oзбиљне последице

Нови пакт ЕУ о миграцији могао би да има озбиљне последице по континент, рекао је у четвртак главни премијеров саветник за безбедност Ђерђ Баконди. Мађарски парламент је усвојио амандман закона којим се дозвољава испаљивање хитаца упозорења да би се зауставили насилници који оштећују граничну ограду или прете граничарима.



У интервјуу каналу ТВ2 Баконди је рекао да је усвајање пакта било „чудно” и назвао га „исхитреним, неједногласним и јасно политички мотивисаним гласањем које је одржано намерно довољно рано да се питање финализује пре овогодишњих избора за ЕП”.


Истакао је да, према пакту, мигранти који циљају на Европу имају опцију да сачекају процедуру пријаве у мигрантским центрима на територији ЕУ. „Али западно искуство је да само 20 одсто одбијених може бити протерано“, рекао је он, додајући да би нови пакт могао да буде подстицај за масовну миграцију из Африке и Азије.


Баконди је напоменуо да је укупно 355.000 миграната дошло у Европу на три главне миграционе руте прошле године, што је рекордан број од 2016. године. Он каже да су „кривична дела која мигранти чине показатељ озбиљних претњи за националну и јавну безбедност”.


Напоменуо је да је Мађарски парламент прошлог месеца усвојио амандман закона којим се дозвољава испаљивање хитаца упозорења да би се зауставили насилници који оштећују граничну ограду или прете граничарима.

bottom of page