top of page

Београдскa недељa архитектуре

Шеснаесто издање Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА – траје ове године до 20. маја. Бројни програми организовани су у четири програмске целине, при чему је у фокусу Београдска школа становања којој је посвећена студијска изложба у Ликовној галерији Културног центра Београда.



Београђанима и гостима главног града, а у организацији Друштва архитеката Београда и Културног центра Београда, доступни су бројни програми организовани у четири програмске целине, при чему је у фокусу Београдска школа становања којој је посвећена студијска изложба у Ликовној галерији Културног центра Београда. Она својом ширином обухвата бројне подтеме (урбанистичка решења, стамбене склопове, јавне просторе, зелене површине, саобраћајна решења и комуникацију, пратеће функције, организацију стана, детаље...) блиске како стручњацима, тако и најширој публици и непосредним корисницима, тј. станарима. Ту су имена као што су Милутин Главички, Милан Лојаница, Предраг Цагић, Боривоје Јовановић, Урош Мартиновић, Дарко и Миленија Марушић, Недељко Боровница, Александар Стјепановић, Михајло Чанак, Елза и Бранислав Миленковић, Љиљана и Драгољуб Бакић, Ратко Каролић...

Но, чини се да су и иначе, а посебно ове пандемијске године, градске шетње са стручњацима популарније него икада. Као што нам каже Јелена Ивановић Војводић, оснивач и једна од програмских директорки манифестације, публика је жељна таквих садржаја и одушевљена програмима, посебно шетњама, па је Бојана Ибрајтер Газивода из Завода за заштиту споменика културе града Београда добила велики аплауз од стране шетача који су се захваљивали на скорашњем лепом вођењу на Теразијама.


– Позивам све заинтересоване да 5. маја од 13 до 15 сати на шетњу ИМС коју води архитекта Горан Петровић. Реч је о Институту за испитивање материјала са традицијом дугом више од осамдесет година, чији објекат представља најстарију научноистраживачку институцију у Србији. Иницијална идеја приликом његовог оснивања била је потреба за јединственом институцијом која би се, поред истраживања и развоја, бавила и редовном контролом сировина, полупроизвода и производа грађевинске и металске индустрије. Такође, занимљива шетња биће и 12. маја од 14 до 16 сати и посвећена је „Енергопројекту”, који слави 70 година постојања. Та зграда је једно од најзначајнијих архитектонских дела истакнутог аутора проф. др Александра Кековића а реализована је 1982. године. Објекат је модерне архитектуре, рафиниране концепције у којој је остварена хармонија радних и комуникацијских простора са примењеним принципима пројектовања из нашег архитектонског наслеђа – открива Јелена Ивановић Војводић.


Имајући специфичну ситуацију у виду, БИНА се одржава после прошлогодишње паузе. На питање колико како је све то планирано у измењеним условима, колико је било компликовано реализовати манифестацију, ова саговорница одговара:

– Прошлогодишње активности фестивала су се одиграле ван Београда, у Зрењанину, и то пре пандемије и касније, а током одређених затишја и у Љубљани, где је гостовала изложба посвећена раду професора и архитекте Александара Стјепановића. Петнаести рођендан прославили смо фокусирањем на најзначајније теме које су обележиле активности фестивала на нашем сајту, подсећањем на претходни период (2006–2020). Програме смо ове године морали да осмислимо уз различите могућности реализације догађаја у односу на епидемијску ситуацију и тиме нам је организација била компликованија. Програмима данас сви могу да присуствују, али број људи у затвореним просторима је ограничен, осим већ поменутих шетњи које су на отвореном и у галеријама где је могуће доћи у различитим терминима.


Она издваја и посебно атрактивне сегменте програма. Почиње од изложбе посвећене Награди Пиранези (Галерија Факултета ликовних уметности у Београду), престижном међународном архитектонском признању које се додељује од 1989. као део међународне конференције Пирански дани архитектуре. Признање се уручује најбољем архитектонском делу из средње Европе у последње две године, а од 2008. такође и за најиновативније идеје студената. Представљањем различитости у оквиру висококвалитетне европске архитектуре, ова награда подстиче свест о културном идентитету и, између осталог, наглашава значај оживљавања модернистичке архитектуре.


Настављајући представљање овогодишњих дана Београдске интернационалне недеље архитектуре, она истиче:

– „Понеси свој пројекат” (БИНА павиљон на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности) јесте назив поставке младих архитектонских тимова који ће презентовати своје креативне идеје са различитим принципима пројектовања кроз теорију и праксу, док је „Enough is enough” наслов изложбе двогодишњег издања БЕТА Бијенала архитектуре из Темишвара. Ту поставку су уредиле архитекте Anca Cioarec Brindusa Tudor и Илка Руби и на њој је представљано на десетине пројеката, локалних и међународних, што су их израдили архитекти којима није било довољно да чекају решења „од врха надоле” па су пронашли сопствени начин коришћења онога што већ постоји, под максимом – зашто користити превише, кад је већ довољно? Њихова дела истичу начине на које се наша планета може третирати с поштовањем и одговорношћу према животној средини, као и економији и друштву у целини.

bottom of page