top of page

Биља Крстић: Ужелела сам се концерата

Увек добро расположена Биљана Крстић и оркестар „Бистрик“ вредно припремају и снимају нови албум. Док са колегом Микијем Станојевићем ради музику за нову ТВ серију, Биља је активна и у раду са младим певачима, у оквиру Вокалне радионице „Бистрик“.



Биљана Крстић рођена је у Нишу, где је и завршила основно и средње музичко образовање у МШ “Др Војислав Вучковић”, а у Београду је завршила Факултет музичке уметности. На српској поп сцени присутна је дуги низ година. После група "Сунцокрет" и "Рани мраз" започиње соло каријеру и издаје три албума поп оријентације.


Упоредо са каријером поп певачице Биљана следи своје најдубље афинитете и стрпљиво прикупља аутентичне аудио и нотне записе изворне музике. То су углавном ретко извођене а већином и необјављене музике теме са Косова, јужне Србије, Тимочке Крајине, Македоније, Румуније, Бугарске и Мађарске. Резултат овог рада су компакт-дискови "Бистрик" и "Записи", који су настали као спој традиционалне музике и савременог аранжерског поступка. Са својим колегама са ФМУ-а 2001. године основала је оркестар "Бистрик", са којим и постиже велике успехе у Србији и свету.


Нова ситуација намеће нам свима нове изазове. Kако сте Ви, као уметник, проводили време изолације, које смо углавном проводили у кућама, да ли је то време било за породицу и неку нову креацију?

- Време изолације сам, као и сви, проводила код куће. Највише сам времена посветила сређивању партитура за Вокалну радионицу „Бистрик“. Нажалост, ретко сам се виђала са унучицом, због короне. Сада смо то надокнадиле и виђамо се чешће, а то ме највише весели. У време изолације сам често размишљала о томе како се човечанство заглавило и о томе, да је можда, ово нешто, што ће нас вратити на прави пут.


Шта се дешава са „Бистриком“ у доба короне, да ли сте снимали, састајали се, или сте имали, ипак, неке наступе? Шта раде чланови оркестра?

- Са „Бистриком“ сам имала прошлог августа концерт на Међународном музичком фестивалу Сирогојно. Дивно смо се дружили и уживали пар дана у лепотама Златибора. Kонцерт је био одржан без публике и било ми је веома чудно, морам признати. Имала сам и радионицу за младе, коју смо држале моја Наташа Михаљинац из „Бистрика“ и ја, са девојкама из Воколне радионице „Бистрик“. Снимили смо и спотове у Смедеревској тврђави, и то су заиста дивне музичке разгледнице из најлепшег нашег средњовековног здања. Све је постављено на Јутјубу и драго ми је што је пуно људи слало лепе коментаре и похвалило рад комплетне екипе, на челу са: Ненадом Јаковљевићем, Александром Шекуларцем и Нешом Раичевићем. Чланови оркестра „Бистрик“ се углавном сналазе, исто као и ја, неки одлазе на посао, неки су у пензији, а неки раде послове од куће.



Имате ли нових пројеката, сада углавном сви нешто раде "на даљину"?

- Пред крај године смо почели са снимањем новог албума, за јубилеј „Бистрика“, који ћемо обележити ове године. Снимање смо прекинули, накратко, због мојих и Микијевих обавеза, везано за рад на музици за серију. Имала сам са вокалном радионицом припрему за Међународни фестивал „Kонстантин“ у Нишу. Пријавиле смо се за такмичење и сада чекамо резултат. Сваке недеље имам "онлајн" радионице преко „Зум“ апликације и пуно ми значи тај рад са младим певачима. Једва чекамо да се поново сретнемо када прође корона и да наставимо са пробама у Радио Београду.


Знамо да сте радили и музику за филмове и серије; можете ли да нас подсетите мало на то, да ли се ту нешто дешава?

- Да, музику за серије и филмове радим увек са Микијем Станојевићем из „Бистрика“. Прва сарадња је била пре много година за филм редитеља Здравка Шотре, „Зона Замфирова“, који је постигао велики успех и проглашен је најгледанијим филмом свих времена. Радује ме то, да смо за музику добили неколико награда, а песме из филма су постале велики хитови. Највеће филмско признање у нашој земљи, Гран при „Софеста“ смо добили за музику, за филм „Бранио сам Младу Босну“, редитеља Срђана Kољевића. Сада, тренутно, радимо на музици за серију „Црна свадба“, која би требало да се емитује од октобра. Надамо се да ћемо до краја марта завршити све, како бисмо наставили рад на новом албуму „Бистрика“.


Јесте ли путовали ван Србије у последње време?

- Путовања ван Србије нису била у плану до сада, али планирамо пут у Грчку, у Атину, на фестивал, 21. јуна ове године. У плану је и пут у Северну Македонију, а концерт у Великој Британији, у Лондону, је поново померен, овог пута за 4. март, 2022. године.


Kако је Вама остао у сећању наступ и посета Будимпешти? Српска публика још увек памти тај дивни концерт у тек реновираној сали Текелијанума, оквиру „Месеца српске културе у Мађарској.

- Сви из „Бистрика“ су одушевљени боравком у Будимпешти и наступом у Текелијануму пред нашом публиком. Имамо велику жељу да се поново сретнемо, можда баш у овој години јубилеја - 20 година оркестра „Бистрик“.


Реците нам нешто о ћеркама Да ли проводите време са њима, као и са унуком?

- Милица је завршила индустријски дизајн на Политехничој академији, а Ленка историју уметности на Филозофском факултету. Обе раде у маркетингу, у двема фирмама, у Београду. Радујемо се пуно када смо заједно, а највише када је моја унука Ноа са нама.


*

Чланак је део пројекта Гласа Пеште, који суфинансира Фонд за избегла и расељена лица и Србе у региону АП Војводине. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Фонда, који је доделио средства.








bottom of page