top of page

Бока: Наш интерес су стабилни односи сa Москвом

Европска унија би требало да уложи новац у своју стратегију за Украјину, која може укључивати финансијску или другу помоћ тој земљи, сматра Јанош Бока, мађарски министар за европска питања.



Он је за шпански дневник Коријере дела сера током посете Италији рекао да је мађарска влада предложила стратешке преговоре о украјинској политици ЕУ јер ранија стратегија, заснована на претпоставци да ће Украјина победити на бојном пољу и да ће то донети политичку промену у Русији, није функционисала. Мађарска влада је, како је рекао, предложила „конзервативнији приступ планирању“ од предлога Европске комисије да се Украјини одобри финансирање за четири године унапред.


Биће неопходни краћи периоди, са прегледом на крају сваког. Мађарска је такође предложила да се чланице ЕУ и међународни финансијери добровољно пријаве за оснивање посебног фонда. У стратешком интересу Мађарске је да има стабилне односе са Русијом. Сукоб између Русије и Украјине могао би да се реши само политичким средствима, што значи да нема војног решења", рекао је Бока и подвукао позив Мађарске на хитан прекид ватре и почетак разговора између страна.


Он је рекао да не постоје везе између европске помоћи Украјини и питања око замрзнутих фондова ЕУ. „У потпуности поштујемо правила која нам омогућавају да добијемо европска средства“, рекао је он.



bottom of page