top of page

Број оболелих расте, нема места паници

Више од хиљаду људи дневно с дијагнозом ковид 19, знак је да вирус не одустаје и да је потребан опрез, а чињеница да је мали број оболелих чије здравствено стање захтева болничко лечење говори да нема места за панику.



Овако је тренутну епидемијску ситуацију описао др Бранимир Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба. То потврђују и најновије бројке – иако су у Србији јуче забележена 1.334 новооболела, у болницама широм земље лече се 142 особе. Најтеже оболелих је десет и они се налазе на респиратору. Нажалост, вирус корона и јуче је био кобан, и то за три особе.


– Мени као лекару много је и једна особа кад изгуби живот. Наредне недеље може бити и 2.000 заражених. Ситуација јесте нестабилна, што значи да захтева опрез, али места за панику нема, о чему сведочи и број хоспитализованих пацијената. Старије особе, хронични болесници и они чији имуносистем није способан да се бори с инфекцијама и да брани организам на ефикасан начин морају да се чувају – каже Тиодоровић и додаје да се на јесен очекују нове вакцине које ће бити прилагођене новим подсојевима овог вируса.


О четвртој дози вакцине, каже Тиодоровић, треба да размишљају пре свега старији суграђани и они који су нарушеног здравља. Док млађа популација која нема здравствене тегобе, а која је трећу дозу примила пре десет и више месеци, одлуку о ревакцини треба да донесе кроз консултације с изабраним лекаром.


– У овом тренутку у нашој земљи довољна мера опреза је маска. Оне су и даље обавезне у здравственим и социјалним установама. Како је време годишњих одмора, апелујем на грађане да се у земљама у којима летују придржавају препорука тамошњих власти. Много наших људи одмара се у Грчкој, где је дневно 10.000 заражених овим вирусом. Дакле, неопходно је држати дистанцу и у затвореном простору носити маску. Такође, ово је период када много наших људи, који су на раду у Западној Европи, долази у посету завичају. Они морају бити опрезни и имати на уму епидемијску ситуацију у земљи из које долазе. Рецимо, Немачка тренутно бележи 100.000 оболелих дневно – упозорава др Тиодоровић.


На питање какву јесен и какав почетак школске године можемо да очекујемо, наш саговорник одбацује могућност репризе прошлогодишњег сценарија.


– Прокуженост ће бити већа, а и имамо много више искуства него што је то био случај прошле или 2020. године – додаје др Тиодоровић.

bottom of page