top of page

Будимпешта разочарана шефом Фронтекса

Брисел нема намеру да штити европске границе од илегалних миграната, каже државни секретар за ЕУ питања Барна Пал Жигмонд, који недавну примедбу шефа европске граничне агенције Фронтекс „разочаравајућом”.



Жигмонд је назвао „апсурдним“ то што је шеф Фронтекса, агенције задужене за заштиту Европе од масовних миграција, изјавио да „ништа не може спречити људе да пређу границу, ниједан зид, нема ограде, нема мора, нема реке”.


„Прилично је тужно што шеф Фронтекса сматра агенцију коју води генерално неспособном да испуни своју дужност заштите европских граница“, навео је државни секретар на Фејсбуку. Он је рекао да, ако Брисел коначно престане да инсистира на својој проимиграционој политици, „илегални мигранти неће моћи да пређу границе ни кроз зид или ограду, ни на мору ни на реци“.


Жигмонд је рекао да су „актуелни лидери у Бриселу и лево крило посвећени спровођењу Сорошевог плана“, додајући да је из њихових недавних изјава постало јасно да је политика Мађарске у области миграција један од главних разлога „политичких напада“ на земљу.


„Мађарска има доследну имиграциону политику која функционише. Мађарска није дозволила да буде претворена у имигрантску земљу. Изградили смо ограду, чувамо наше границе и одбацујемо политику ЕУ која промовише миграције“, рекао је државни секретар и додао да ће мађарска влада наставити да инсистира на свом суверенитету и заштити својих граница.


Масовна имиграција је „пре проблем него решење“, рекао је државни секретар за међународну комуникацију и односе Золтан Ковач, одговарајући на коментар објављен у "Фајненшел тајмсу". Он је рекао да је у чланку Гидеона Рахмана "У славу масовне имиграције", наведено да „чак и без масовне имиграције не би било ’социјалног мира’; а недостатак имиграције би имао огромне социјалне и економске трошкове.”


„Нико никада није рекао да би без имиграције наша друштва живела у савршеној хармонији и миру. Међутим, важно је направити разлику између врста друштвених сукоба на које смо ми Европљани, који углавном потичемо из јеврејске и хришћанске традиције, навикли да управљамо у прошлом миленијуму и тренутних изазова које представља масовна имиграција“, рекао је Ковач, додајући да је пораст конзервативних партија у земљама погођеним имиграцијом, знак да људи деле исте погледе широм Европе.


bottom of page