top of page

В4 делује у северној Африци на заустављању миграција

Односи Европске уније са јужним суседима требало би да буду у знаку напора да се заустави миграција, саопштио је министар спољних послова и трговине Мађарске на свом Фејсбук профилу, поводом састанка шефова дипломатија земаља ЕУ.


Сијарто је рекао да се миграција ка северу у ЕУ може зауставити само кроз тесну сарадњу са земљама северне Африке и Блиског истока. Рекао је да миграција, осим што представља културолошке и безбедносне претње, знаи и врло озбиљан здравствени ризик: „Европски безбедносни интерес је да заустави миграцију. Дискусија би се требало да се усредсреди на заустављање, а не на решавање миграција“, рекао је Сијарто.


Вишеградска група је, како је истакао, започела сарадњу са Мароком, Либијом и Тунисом како би обуздала таласе илегалне миграције. Квоте за пресељење не би требало да буду обавезне у ЕУ, јер то подстиче кријумчарење људи и мигранте, рекао је он.


Што се тиче расправе о везама ЕУ и Русије, Сијарто је рекао да се томе треба приступити стратешки и да се проблематика не сужава на санкције или питања око руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног. Везе са Москвом имају утицаја на питања попут трговине, решавања сукоба који представљају безбедносни ризик, међународне сарадње у снабдевању енергијом и борбу против корона вируса, рекао је он.


„Најбоља вакцина је она која стигне на време и која је спремна за примену у Мађарској. И даље радимо на томе да набавимо највећу могућу количину свих вакцина које су мађарски стручњаци одобрили, најбржим могућим темпом, јер је то начин да их заштитимо од пандемије“, рекао је Сијарто.


bottom of page