top of page

Владика Лукијан: Људи су се претворили у темпиране бомбе

На актуелне дубоке поделе изазване пре свега интересима појединаца и група у српској заједници у Мађарској, осврнуо се у својој Божићној посланици и епископ будимски Лукијан. Он је позвао на "праштање и пожртвованост у изграђивању мира и јединства у српској заједници на овим просторима, јер само тако можемо опстати као народ".



Епископ Лукијан је у последње време у више наврата безуспешно покушао да лично и путем својих изасланика посредује у разговорима појединих чланова руководства српске заједнице у Мађарској, који су већ дуже време у отвореним личним сукобима и због којих је дошло до кризе у више значајних мањинских институција. Владика је и у својој Божићној посланици поручио да "су сви лични интереси и сукоби ништа пред изазовом нестанка нас као народа са ових простора".


У посланици епископа будимског Лукијана, поред осталог се каже да живимо у времену комерцијализације свих делова друштва па и верских празника. Божић, констатује он, више није тајна доласка Бога у свет ради нашег спасења, него је наметнут искључиво као зимски период године када домове и радне просторе украшавамо нарочитим украсима, купујемо и трошимо се као да даривање и пажња према другима не треба да постоје у друге дане осим Божића.


"Смисао Божића јесте у созерцању, схватању дубине овог догађаја и преношењу унутрашњег човековог молитвеног и честитог расположења на околину. У том случају оправдани су и украси и обележавање празника у материјалном смислу, ако смо најпре очистили своју душу и срце од зле савести и ако смо је украсили врлинама. Спољно деловање нас људи, наши поступци, реакције па и начин славља треба да пројављују наше унутрашње стање духа. У дубоком осећају и поимању величине верских празника које литургијски прослављамо, попут Божића, лежи тајна литургије која преображава творевину и чини да изнова људски род мистично проживљава и окуша све оно што је својствено управо за празник који на овај начин славимо", каже се о посланици.


Он истиче да нису само ратна дејства и убијања проблем данашњег друштва, а поготово овога у којем ми живимо. Људи су се, наводи, претворили у темпиране бомбе и спремни су зарад својих личних али привремених интереса да разарају друштво и ближње. "Разарајуће дејство има и претешка реч која често убија, свађе и лични сукоби у којима понекад учествујемо. Нека нам путоказ буде сам Господ који нас је позвао да праштамо и љубимо једни друге јер ће се по томе познати да смо ученици Његови."


Позивамо Вас драга децо духовна на духовну обнову али и на обнову нашег националног бића јер смо суочени са модерним начином живота који нас води у отуђеност од наше православне цркве па и од наше српске националне припадности, пише владика Лукијан и апелује на све српске институције у Мађарској, али пре свега на домаће цркве – српске породице, да у својим домовима деци усаде љубав према припадности нашем народу и његовој православној вери.


"Позивамо вас драга децо духовна на обнову нарушених односа са вашим породицама, позивамо вас на обнову нарушених односа и прекинутих пријатељстава, позивамо вас најпре на праштање и пожртвованост у изграђивању мира и јединства у српској заједници на овим просторима јер само тако можемо опстати као народ. Сви лични интереси и сукоби су ништа пред изазовом нестанка нас као народа са ових простора. Стога вас још једном позивамо на праштање и јединство и обнову српског духовног и националног бића у нашим малим и великим срединама. Позивамо вас и да са праштањем и изграђивањем тог мира почнете на сопственим кућним праговима. Тајна Божића лежи у обнови човековог палог достојанства које му је стварањем дато и у обнови Божијег лика у нама самима, према којем смо и створени. Молимо Богомладенца Христа да својим доласком међу људе донесе љубав и мир на које смо сви позвани и да нам просветли ум и срце да сагледамо истинске вредности без којих je овоземаљски живот бесмислен", каже се у божићној посланици епископа будимског Лукијана.

bottom of page