top of page

Гуљаш: Ускоро тројни састанак са Србијом

Истакавши да је са аустријским канцеларом договорен тројни сусрет са председником Србије поводом мигрантске кризе, шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш, каже да се у затворима у Мађарској налази око 2.000 кријумчара људи, од којих су 88 одсто странци.



Затворски капацитети у Мађарској су, према Гуљашу, довољни, али такви затвореници представљају велики терет за земљу, па је њихово протеривање пожељнији избор, додао је.


Што се тиче регрутовања чувара шенгенских граница, Гуљаш је рекао да је до сада више од 6.000 људи изразило интересовање за тај посао. Министарство унутрашњих послова предвидело је да до септембра на јужној граници ангажује 2.200 војника, а касније 4.000 њих.


Гуљаш је рекао да је у недавним разговорима премијера Орбана и аустријског канцелара заштита спољних граница ЕУ била истакнута тема: "Аустрија је понудила помоћ за заштиту јужних граница. Договорено је да се премијери двеју земаља састану са председником Србије у наредним недељама, али је проблем што је нова словеначка левичарска влада одмах почела да демонтира ограду дуж хрватске границе", рекао је Гуљаш.

bottom of page