top of page

Два пацијента у Новом Саду у тешком стању

У Клиничком центру Војводине (КЦВ), на Инфективној клиници, лечи се седам пацијената, а током ноћи имали смо пријем једног оболелог страног држављанина, који је у стабилном општем стању, изјавио је покрајински секретар за здравство, члан Републичког и Покрајинског штаба за ванредне ситуације Зоран Гојковић.



"Имамо и даље два пацијента тешког општег стања, који се налази на респиратору и имамо четири већ раније примљена пацијента, чије је опште стање задовољавајуће", рекао је Гојковић на конференцији за новинаре.


„Нажалост, јуче смо имали први смртни исход, преминуо је пацијент стар 59 година из Кикинде, који је лечен на Клиници за инфективне болести и који је осим ове инфекције, имао бројне друге здравствене тегобе, које су допринеле напретку свих ових инфекција. Испред Покрајинске владе изјављујем саучешће његовој породици и на располагању смо за све што буде требало”, рекао је Гојковић, јавља Танјуг.


Одговарајући на питање новинара зашто не добијају прецизне податке о броју регистрованих по градовима и томе да ли су ти људи у изолацији или карантину, Гојковић је рекао да „слушају искључиво струку, епидемиологе”, чији је савет да сада није добро објављивати те податке и навео неколико разлога.


„То је инсистирање, епидемиолога. Ако објавите у којим су градовима заражени, онда имате проблем стигматизације, а поготово у мањим срединама. Људи почињу да причају где је била хитна помоћ, ко је у кући, ко није и сви они који су у самоизолацији почињу да крију податке зато што се осећају одбачено. То је катастрофа за епидемиолошку службу, то смо већ имали на почетку ситуације. Они ћуте, на неки начин крију податке од епидемиолога, епидемиолози немају могућност да сазнају контакт контакта контаката зато што људи крију податке, зато што сви беже од њих”, образложио је Гојковић.


Други разлог је, каже он, још гори, јер у случају да те податке дају јавности, на основу њих људи схвате да у одређеним градовима нема регистрованих.


„Тамо где нема заражених је потпуно друга филозофија људи - ми смо безбедни, код нас нема ништа, хајдемо да шетамо. Схватите да морамо да слушамо струку, а морамо да радимо управо ово, јер ћемо ући у проблем. Опет вам понављам, има људи који су се цео живот само томе посветили, да нас извлаче из овакве ситуације и сад је време да само њих слушамо. Све док Институт за јавно здравље Војводине обавештава мене о свему томе, председника Покрајинске владе, премијерку и председника Републике, ми ћемо поштовати све оно што кажу наши стручњаци”, каже Гојковић.


Он подсећа да на територији Војводине има више од 30 епидемиолога, који су „већ 15 дана на терену, који 15 ноћи не спавају”, те да само спроводе оно што се од њих тражи.


„То су људи који су се 11 година школовали за овакве ситуације. Ја сам професор Медицинског факултета, хирург, и немам појма о епидемиологији и слушам само шта ми они кажу. С њима сам се школовао, с њима сам 25 година радио и знам да слушам све што они кажу. Док год они не кажу да је потребно да објављујемо бројеве, ми то нећемо радити”, каже Гојковић.



bottom of page