top of page

Дели: Механизам казни и притисака

Одлука Европске комисије да активира механизам владавине права против Мађарске служи притиску и кажњавању њене владе зато што се „усуђује да замисли конзервативни поредак у Европи“, сматра Андор Дели, посланик владајућег Фидеса и ранији члан Владе Војводине, из редова Савеза војвођанских Мађара.



Јоханес Хан, комесар за буџет и администрацију, послао је у среду обавештење Мађарској о активирању механизма који повезује финансирање Европске уније са владавином права. Потпредседница ЕК Вера Јурова саопштила је у својој објави да је Комисија „идентификовала проблеме који би могли да крше владавину закона у Мађарској и утичу на буџет ЕУ“.


Дели је мађарским новинарима у Бриселу рекао да је механизам „тешко разумљив са правне или практичне тачке гледишта”. Институције Европске уније „говоре о одузимању новца који Мађарска тек треба да добије“, рекао је он.


"Слабљење Мађарске би ослабило и саму ЕУ, која своју снагу црпи из држава чланица, Подривањем Мађарске такође се подрива европско јединство", додао је.


Одбор Европског парламента за економска и монетарна питања одржао је затворени састанак са Одбором за буџет и члановима ЕК, на којем је разговарано о примени уредбе о условљавању владавине права. Андор Дели је у свом обраћању рекао да је механизам активиран јер „чак и у овој ситуацији прожетој економским тешкоћама и ратом, има оних који желе да ослабе снагу и јединство Европе”.


Чињеница да средства која се повлаче из Мађарске тек треба да буду исплаћена „илуструје апсурдност читавог поступка“, рекао је Дели.


"Истовремено, мађарска влада остаје отворена за даље разговоре, у нади да ће пронаћи решења за забринутост ЕУ. Мађарска, међутим, неће попустити око два питања: ми ћемо се држати подаље од рата и заштитити нашу децу“, рекао је он.

bottom of page