top of page

Дели: Претње ЕП-а судом због Мађарске

Европски парламент прети судским поступцима против Европске комисије због њене одлуке да одмрзне део средстава намењених Мађарској, упозорио је Андор Дели, посланик у Европском парламенту владајућег мађарског Фидеса, иначе функцинер Савеза војвођанских Мађара.



Он је на заједничкој седници одбора ЕП за буџет и буџетску контролу, посвећеној примени прописа о условљавању владавине права у вези са Мађарском, рекао да је мађарска влада на удару из идеолошких разлога. „Лето долази“, рекао је он, алудирајући на овогодишње изборе за Европски парламент.


„Гледајући незадовољство европских грађана, чини се да би овај дом после избора могао да постане једно другачије место“, рекао је он.


Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс рекао је да је ЕК прошлог децембра оценила да реформе правосуђа које је усвојила Мађарска испуњавају услове постављене од стране Комисије. Ове реформе, рекао је он, укључују измене начина на који се постављају шеф и заменик шефа Курије, мађарског Врховног суда, као и измене регулативе управљања судовима. Рејндерс је, међутим, додао да је ЕК и даље забринута у вези са законом о заштити деце и законом о азилу, па "део средстава остаје блокиран“.


Николас Шмит, комесар за радна места и социјална права, рекао је да је Комисија, након детаљне процене и комуникације са мађарским властима, оценила да постоји напредак у области независности правосуђа. „Као резултат тога, одређени делови средстава ЦПР-а су заиста деблокирани. То значи да до 2030. Комисија може надокнадити Мађарској до 10,2 милијарде евра из фондова кохезионе политике, поморства и рибарства и фондова за унутрашње послове.


Јоханес Хан, комесар за буџет, рекао је да би, уколико би Мађарска спровела промене, могао да се постигне договор. Он је истакао да је сврха уредбе о условљавању „не кажњавање држава чланица, већ да обезбеди здраву заштиту финансијских интереса Уније”.

bottom of page