top of page

Из Мађарске у Аустрију недељно уђе 3000 миграната

Аустријске власти су веома забринуте, јер актуелни број миграната подсећа на велики талас из 2015. На аустријско-мађарској граници, у покрајини Бургенланд, влада ванредно стање. Свакодневно полиција затиче око 400 илегалних миграната, а неким данима и између 700 и 800.



Ситуација оптерећује полицију и војску већ месецима, а последњих недеља стање је ескалирало. Од јула, када је било 250 миграната дневно, број се удвостручио. И кријумчари постају све бруталнији у свом деловању, на шта указују драматични инциденти, удеси услед бекства од полиције, у којима су повређени мигранти које у колима у већем броју превозе кријумчари.


Полиција претпоставља да је број илегалних миграната који прелазе у Аустрију далеко већи од откривеног. Гувернер аустријске покрајине Бургенланд Ханс Петер Доскоцил је оценио да је тренутно стање димензија као 2015. године.


За разлику од тадашњег таласа, сада се ради о перманетном стању. Становништво најпогођенијихн општина Нојзидел, Оберпулендорф и Оберварт суочени су са призорима акција хапшења. Градоначелници ових места најавили су да ће упутити отворено писмо влади у којем захтевају мере против илегалне миграције, преноси МТИ.

bottom of page