top of page

Изабрани партнери за пругу од Суботице до границе

Фирма Карин комерц и огранак Руских железница у Србији изабрани су за стратешке партнере Владе Србије за реконструкцију железничке пруге од Суботице до границе са Мађарском, у правцу Сегедина. Ова два предузећа једини су поднели заједничку понуду на јавни позив Владе Србије, вредну 12,3 милијарди динара.

Рок за завршетак овог посла биће четрнаест месеци, а ребалансом је у овогодишњем буџету за овај посао обезбеђено 2,4 милијарде динара. Понуђач је условљен да ће у радовима користити најмање половину домаћег материјала, ангажовати домаћу радну снагу и подизвођаче. Оно што следи јесу преговори Владе Србије и изабраног извођача око закључења уговора.

Пруга Суботица – Сегедин је једноколосечна, неелектрифицирана, регионална пруга, која повезује градове на северу Србије и на југу Мађарске. Изграђена је 1885. године, као део тада изузетно значајне железничке магистрале Баја – Суботица – Сегедин. Дужина пруге на територији Србије од Суботице, преко Хоргоша до границе са Мађарском је 26,6 километара, док је дужина ове пруге на мађарској територији 12,6 километра.

"Изградњом пруге Суботица – Хоргош – граница са Мађарском на регионалном нивоу биће успостављена нова међурегионална веза Јужног подунавља, региона Велике јужне равнице у Мађарској и Војводине у Србији ка Западној регији Румуније. Пруга ће повезати главне логистичке целине региона, укључујући интермодалну луку Баја на Дунаву, луку Сегедин на Тиси и планиране логистичке центре у Војводини. Друга предност биће унапређење конкуренције еколошки повољнијег железничког превоза у односу на друмски транспорт", оценињено је у саопштењу "Инфраструктуре Железнице Србије" приликом расписивања овог позива.

bottom of page