top of page

Интензивнија сарадња Будимпеште и Беча

Мађарска и Аустрија успоставиће још блискију сарадњу како би ублажиле последице епидемије корона вируса и помогле оживљавању економије, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.



Након видео састанка са Александром Шаленбергом, његовим аустријским колегом, Сијарто је на свом Фејсбук профилу рекао да ће две земље отворити нови гранични прелаз, између Ферторакоша у Мађарској и Ст. Маргарете у аустријском Бургенланду. Министар је рекао да билатерални споразум са Аустријом, који се односи на теретни саобраћај, добро функционише, и истакао важност обезбеђења нормалног снабдевања у малопродаји. Министри су, како је рекао Сијарто, разговарали и о великим изазовима за Европску унију, укључујући миграције. Мађарски министар каже да су ставови двеју влада по том питању „врло слични“, додајући да „илегалне миграције морају да се зауставе, а не да се управља њима“.


Он је нагласио да мађарска влада помаже земљама Западног Балкана у њиховој борби против епидемије и додао да очекује да се оне, као и до сада, и убудуће боре против мигрантских таласа.

bottom of page