top of page

Кијев: Уџбеник садржи лажне информације

Према украјинском Министарству спољних послова, мађарски уџбеник географије садржи лажне информације о рату у Украјини. Портпарол тог министарства затражио је "брзу исправку лажних информација" у уџбенику за осми разред у Мађарској, јавила је украјинска новинска агенција Интерфакс.



Олех Николенко је за Европску правду рекао да је Министарство спољних послова Украјине „свесно ситуације са уџбеником географије за осми разред у Мађарској”, који укључује „непоуздане и искривљене чињенице о Украјини”.


Према аутору уџбеника, већина Украјинаца је украјинске националности, али је значајан део Руса на истоку земље, а они су већина на Криму. Ове две етничке групе су често у сукобу и њихов антагонизам је изазвао оружани сукоб око Крима, стоји даље у књизи. Лекцију прати карикатура Украјине коју ка себи вуку три велике силе: Русија, САД и Европска унија.


„Од 2014. године, Украјинци су постали све осетљивији на чак и најмање одступање од званичног наратива о томе шта се од тада догодило, при чему су уџбеници или новински чланци из других земаља критиковани због, на пример, етикетирања Крима као 'спорне територије' или именовање догађаја у источној Украјини грађанским ратом, што је кривично дело у Украјини од избијања рата", каже за пртал Мађарска данас, Андраш Костур, виши научни сарадник мађарског Института за 21. век.


„Иако се ништа од тога не помиње у предметном уџбенику географије, украјинска страна је то протумачила као референцу. Текст се односи на сукоб између две етничке групе – руске и украјинске – и не спомиње се термин грађански рат, баш као што мапа на дотичној страници приказује Крим као део Украјине“, додао је он.


Украјина, како истиче Костур, такође редовно одбацује идеју да је тренутни рат сукоб између Сједињених Држава и Русије, како то сугерише карикатура у књизи. Неколико западних стручњака су представници украјинског руководства због сличних ставова жигосали као "промотере наратива Кремља".


„Тако се овај испад уклапа не само у украјинско-мађарске односе, који су последњих година препуни сукоба, већ и у реторику Кијева која траје годинама“, додао је Костур.

bottom of page