top of page

ЛСВ предао захтев за уклањање бисте

Делегација Лиге социјалдемократа Војводине предала је у Београду, Амбасади Мађарске и Влади Србије, захтев за уклањање бисте ратног злочинца из Другог светског рата, регента Миклоша Хортија, која је недавно постављена у Парламенту Мађарске.



Делегација ЛСВ-а предала је захтев амбасадору Мађарске у Београду Атили Пинтеру и затражила да се, уместо Хортијеве, постави биста Палу Телекију, некадашњем премијеру Мађарске, који је због учешћа Мађарске у агресији Тројног пакта на Југославију 1941. године извршио самоубиство.


„Захтевамо да биста ратном злочинцу Миклошу Хортију, чији је окупаторски режим у Другом светском рату у јануару 1942. године спровео злогласну Рацију у којој је на зверски начин побијено и под лед Дунава бачено више хиљада Срба, Јевреја, Рома и осталих грађана Војводине, буде под хитно уклоњена из Парламента Мађарске у Будимпешти“, наводи се у захтеву.


Подсетили су да је Миклош Хорти у Југославији био означен као ратни злочинац: „Постављање бисте ратном злочинцу у највишем законодавном телу Мађарске нарушава добросуседске односе између две земље и буди успомене на најстрашније злочине који су икада почињени у Војводини. Такође, тај чин нарушава складне међунационалне односе у нашој мултикултуралној покрајини Војводини“, поручила је ЛСВ.


Подсетили су на речи Пала Телекија, пре него што је извршио самоубиство: „Прекршили смо своју реч – из кукавичлука (…) Нација то осећа, и одбацили смо своју част. Стали смо на страну ниткова!“


„Уклањање Хортијеве бисте и постављање бисте у част Телекија додатно би унапредило добросуседске односе између две суседне земље, за које званичници обе земље тврде да су на ‘највишем нивоу у историји’. Супротно таквим изјавама, Хортијева биста у Парламенту Мађарске је увреда за све жртве ратних злочина из Другог светског рата“, наводи ЛСВ.


Замолили су мађарског амбасадора да о захтеву обавести парламент, владу и председника Мађарске.


ЛСВ је о захтеву обавестила и председницу Владе Србије Ану Брнабић: „Уважена председнице Владе Републике Србије, поштујући ваш углед и ауторитет, од вас тражимо да подржите нашу иницијативу и упутите дописе Парламенту, Влади и председници Мађарске, како би она била спроведена у дело“, наводи се у писму Ани Брнабић.

bottom of page