top of page

Макрон: Орбанов састанак са Путином би могао бити користан

Француски председник Емануел Макрон верује да би могло бити корисно то што се премијер Мађарске Виктор Орбан састао са руским председником Владимиром Путином у Пекингу, пре две недеље. Орбан је поручио лидерима НАТО-а и ЕУ да се разговор са Мосвком не може избећи.



Председник Макрон у последње време даје подршку премијеру Орбану, а разлог томе је, између осталог, и то што Мађарска шаље велику помоћ Чаду, једној од најсиромашнијих земаља на свету у којој је на власти антидемократски режим, који подржава Макрон. Таква ситуација је јединствена у том региону, јер се већина тамошњих влад окренула Русији или Кини. Сарадња Мађарске и Чада може бити знак обнављања мађарско-француског пријатељства, тим пре што је Немачка почела да занемарује Мађарску, па је Орбан почео да тражи нове савезнике у Европи, преимећују медији у Будимпешти.


Још један знак француско-мађарске сарадње може, према виђењима аналитичара, бити Марконова реакција на билатерални разговор мађарског премијера са руским председником Путином у Пекингу. Гзавије Бетел, премијер Луксембурга, рекао је после састанка да Орбанов разговор са Путином "показује средњи прст свима онима који се боре и гину против нападачких руских снага", пише Телекс. И естонски и литвански председници критиковали су Орбана због разговора са Путином. Литвански председник је рекао да тај састанак носи лошу поруку Украјини и међународној заједници.


У међувремену, естонска премијерка Каја Калас рекла је да не би волела да буде на фотографији са Путином, којег је назвала ратним злочинцем. Такође је истакла да нико не треба да тера Орбана да се извињава и додала да је Орбан говорио погрешне ствари, али да је до сада радио праве. На пример, критиковао је подршку Украјини, али је у томе учествовао, рекла је она, уз наду да ће се тако наставити.


Емануел Макрон је рекао да није шокиран након што је чуо вест о разговорима. „Апсолутно нема потребе да се забрани шефу државе или владе да иде у једном или другом правцу“. Мислим да би то могло бити корисно, ко зна, у неком тренутку“, рекао је.


Он је само захтевао да такви разговори не ослабе европско јединство и да би шефови и премијери држава требало да их претходно координирају са савезницима из ЕУ и НАТО, пише Гардијан. Орбан је то, подсећа Макрон, урадио пре састанка.


bottom of page