top of page

Мађари у Румунији критикују Русију

Демократски савез Мађара у Румунији (РМДС) сматра потез Москве да призна две отцепљене републике у Украјини и уђе у ту земљу „неодговорном одлуком која угрожава мир у региону", написао је председник те партије и заменик премијера Румуније Хунор Келемен.


Хунор Келемен

У својој објави на друштвеној мрежи, Келе-мен истиче да су "руске војне снаге које су окупирале Украјину ушле не са намером очу-вања мира, већ због територијалне агресије". По његовом мишљењу, Русија не само што угрожава мир у региону и Европи, већ по-дрива и темеље међународног права.


„Подржавамо став Европске уније и НАТО-а. Као чланица Одбрамбеног савеза, Румунија са највећом одговорношћу мора да допри-несе тражењу мирног дипломатског решења, међународним санкцијама Русији и од-брамбеним акцијама НАТО-а“, закључио је Келемен, придруживши се у критици Москве другим румунским званицима, попут председника Клауса Јоханиса.


Овако оштар став челника мађарске мањине у Румунији представља својеврсно изненађење, ако се има у виду да су односи РДМС-а и владе у Будимпешти, која се за сада није на овакав начин изјаснила о ситуацији у Украјини, традиционално блиски и да је та мађарска странка у суседној земљи увек била под утицајем владе Мађарске.

bottom of page