top of page

Мађарска и Малта против миграција

"Нови таласи миграције морају се спречити и руте миграција морају бити затворене", рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто након састанка са својим малтешким колегом Еваристом Бартолом Петаком.



Сијарто је истакао да је састанак био фокусиран на пандемију која је додати ризик за нови талас миграната, јер, како је објаснио, у неким афричким и азијским земљама лоши економски услови и низак ниво здравствене услуге могу још да се погоршају због епидемије корона вируса, преноси мађарска агенција МТИ.


Главна рута миграната прелази Либију која је разорена ратом и нестабилна и није у стању да заустави миграције ка Европи, казао је Сијарто. Он зато сматра да либијска обалска стража мора бити ојачана уз помоћ Европске уније и земаља Вишеградске групе, које су понудиле да допринесу са 35 милиона евра.


"Ако је Либија неспособна да заустави мигранте да се укрцавају у пловила на њеној обали, стићи ће у Европу због НВО које сарађују са кријумчарима људи. Ми, Мађари и Малтежани, превише добро знамо какви су ефекти илегалне миграције, због чега смо одлучни у ставу да миграцију треба зауставити, а не њоме руководити", рекао је Сијарто.

bottom of page