top of page

"Мађарска најкорумпиранија земља у ЕУ"

Према последњем извештају организације Транспаренси интернешенел, Мађарска је другу годину заредом најкорумпиранија земља у Европској унији.



Организација Транспаренси интернешенел сваке године објављује индекс перцепције корупције, а у јучерашњем извештају, Мађарска је на последњој позицији у Европској унији, док су испред ње "чак и Румунија и Бугарска".


Статус, односно "скор" Мађарске је 42, при чему број 100 означава „чисту”, а 0 високо корумпирану владу. У случају Данске, која је на врху листе најмање корумпираних земаља, резултат је 90. Категорија 42 укључује Кину, Кубу, Молдавију, Северну Македонију, Тринидад, Тобаго и Бахреин. Источни Тимор, Сенегал, Оман и Гана су на овој листи такође означене као мање корумпиране земље од Мађарске.


Што се тиче региона централне и источне Европе, Румунија је означена бројем 46, а Бугарска 45, при чему се процењује да би Софија би могла да напредује на листи у односу на прошлу годину. У Европској унији, на врху листе су Данска, Финска и Шведска.


То значи да је Мађарска поново најкорумпиранија земља у ЕУ. Штавише, њен резултат (42) се није променио у односу на 2022. годину. Мађарска је стекла најбољу позицију на листи 2007. године, али је од тада дошло до пада.


Овај земља је 2012. била девета најкорумпиранија држава у ЕУ, док је 2020. године била најкорумпиранија у ЕУ, заједно са Румунијом и Бугарском, пише ХВГ. Мађарска је 2022. године у том погледу престигла све земље чланице ЕУ, а ситуација се није променила ни гоком 2023. године.

bottom of page