top of page

Мађарска подршка протестима у Немачкој

Протести немачких фармера против смањења субвенција су потез који ће дефинисати будуће постојање европске пољопривреде, сматра мађарски министар пољопривреде и указује на солидарност мађарских пољопривредника са њиховим немачким колегама.



Обраћајући се јавном сервису М1, министар Иштван Нађ је назвао "нечувеним" то што немачи канцелар и даље заговара подршку Украјини, док је "суверенитет у погледу производње хране његове земље угрожен" и док се локални фармери суочавају са озбиљним проблемима.


„Јасно је да се унутрашње тржиште ЕУ преокренуло; док локални фармери морају да поштују ригорозне прописе, Брисел је отворио тржишта заједнице за Украјину где никакви прописи не важе“, рекао је Нађ и изразио подршку немачким фармерима.


Он је рекао да пољопривредни сектор ЕУ никада раније није био толико идеологизован као сада. „Не ради се више о украјинским пољопривредницима, већ о америчким, холандским, немачким и саудијским мултинационалним компанијама које су купиле огромна обрадива земљишта у Украјини, рачунајући на безбедна тржишта ЕУ. Они то умотају у зелену идеологију и чине да се европски фармери осећају кривим“, рекао је министар.

bottom of page