top of page

Мађарска форинта у значајном паду

Вредност мађарске форинте је ових дана у паду, а аналитичари оцењују да би могло доћи до њеног још већег слабљења због промена политике Орбановог кабинета и најновијих неслагања са Бриселом.



Мађарска форинта је достигла најнижу вредност у 2024. години из више разлога. Један је пад регионалних валута, други то што су тржишта имају у виду будуће значајно смањење базне стопе које може достићи и 100 базних поена, док је трећи разлог свакако најава могућих санцкија Мађарској од стране ЕУ.


Вредност форинте је прошле недеље износила 382/ЕУР, док је њен данашњи курс 389/ЕУР, што је најнижи ниво у последња три месеца. Један од мањих разлога за овакве промене је, како се процењује, било то што је влада изменила правила која се односе на порез на вишак добити мађарских фармацеутских компанија. Касније су и министар финансија Михаљ Варга и компанија Рихтер саопштили да је тржиште погрешно разумело нова правила, али то није могло да умањи потресе у овој сфери.


Очекује се да ће Мађарска народна банка у уторак смањити основну стопу за 100 поена. Федералне резерве САД-а ће у среду одлучити о базној стопи, што ће утицати и на мађарску валуту, пише Индекс. У међувремену, министар финансија је рекао да је „дошло време да се приноси и основна стопа смање“, што може поспешити текућу депрецијацију форинте.


Строга фискална политика владе требало би да сведе просечну годишњу стопу инфлације испод 5 одсто, рекао је министар Варга. Он је на конференцији о економској политици у Шопрону, на северозападу Мађарске, рекао да је инфлација пала на 5,5 одсто у децембру, са 25,7 одсто у јануару прошле године. Очекује се да ће се тај тренд наставити и овог месеца, додао је он.


У монетарној политици је дошло је време да се приноси и основна стопа смање. Влада такође има циљ да смањи дефицит са 6 одсто на 3 одсто, вероватно током наредне две године, како би се избегле негативне последице по раст и незапосленост. Ове године се очекује да ће дефицит бити у распону од 4-4,5 одсто. У међувремену, средства ЕУ у вредности од око 520 милијарди форинти (134,5 милиона евра) исплаћена су Мађарској, почевши од децембра. Влада очекује још 2.500 милијарди форинти 2024. године", додао је министар Варга.

bottom of page