top of page

Мађарски амбасадор ухапшен због умешаности у дечју порнографију?

Неколико "независних извора" потврдило је порталу ИНДЕКС да је Габор Калета, мађарски амбасадор у Перуу, ухапшен и смењен са дужности због учешћа у мрежи дечје порнографије. Како пише тај портал, дипломатски извори не износе много података о овом случају, а новинари су ову вест сазнали из неименованих извора.

Хапшење амбасадора Габора Калете је, како пише споменути портал, повезано са међународном полицијском операцијом коју је водила шпанска полиција, уз помоћ Еуропола. У операцији је учествовало неколико земаља, а осумњичени су такође приведени и у Сирији, Пакистану, Италији, Индији, Француској, Гватемали, Великој Британији, Перуу, Еквадору и Костарики. У Перуу су током операције ухапшене две особе.


Келета ради у Министарству спољних послова Мађарске од 2001. године, а дуго времена био је ангажован у одељењу за Америку. Радио је једно време у Лос Анђелесу, а затим поново у Будимпешти, као портпарол у Министарству спољних послова. Исту дужност касније је обављао у Министарству правде. Након низа дужности у мађарским министарствима, именован је за амбасадора у Лими, 2017. године.


На питање поррала ИНДЕКС о овом случају, мађарско Министарство спољних послова и трговине одговорило је да о томе не може да пружи детаљније информације, али је потврђено да је Габор Калета смењен са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Мађарске у Лими.



bottom of page