top of page

Министар Жигманов честитао Мађарима национални празник

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Томислав Жигманов, честитао је представницима институција и припадницима мађарске националне мањине у Србији национални празник 23. октобар, Дан почетка револуције и ослободилачке борбе 1956. године.



"Овај дан је у Мађарској национални празник у знак сећања на народну револуцију 1956. године, када су у Будимпешти почели протести против комунистичке владе и стаљинистичког совјетског режима са захтевом за демократским променама, економским и политичким реформама. Колико је ово важан датум у мађарској историји, показује и чињеница да је Трећа Мађарска Република проглашена баш 23 октобра, 1989. године, а нова, демократски изабрана Скупштина је 23. октобар и званично прогласила државним празником. На овај празник се након подизања националне заставе, Мађари присећају хероја и жртава Револуције 1956-те године", казао је Жигманов.


Указао је да је мађарска национална мањина најбројнија и набоље интегрисана национална мањина у Србији. Томе, како је навео, доприносе добро организоване институције ове националне мањине као и висок ниво политичке партиципације у јавној власти.


Према попису становништва из 2022. године, у Србији живи 184.442 Мађара. Највећи број живи у АП Војводини и у већини су римокатоличке вероисповести. Образовање на мађарском се одвија од вртића до факултетског нивоа, имају дневни лист и целодневне радијске и телевизијске програме на матерњем језику, подручје културе је најразвијеније међу свим мањинским заједницама, а службена употреба мађарског језика и писма је на територију целе АП Војводине, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.


О свему томе брине Национални савет мађарске националне мањине у Републици Србији, а политичку артикулацију интереса спроводи најјача политичка странка, Савез војвођанских Мађара.


Влада Републике Србије, власти у АП Војводина и јединицама локалне самоуправе и даље ће посвећено радити на обезбеђивању свих потребних предуслова како би Мађари у Републици Србији успешно наставили развијати своје националне институције и перспективу припадника своје заједнице, наведено је у саопштењу.

bottom of page