top of page

Михаљ Варга: Ово је буџет "за одбрану"

Министар финансија Михаљ Варга је на информативном састанку владе назвао буџет за 2024. „буџетом за одбрану“. Он је рекао да нестабилно глобално економско окружење, политика санкција у Бриселу и последице дуготрајног рата утичу и на Мађарску.



„Нећемо дозволити да наша достигнућа пропадну. Због тога, чак и у тако неизвесним временима, потребан нам је буџет који гарантује физичку и економску безбедност земље“, рекао је он.


Михаљ Варга верује да ће бити заштићене породице, пензије и радна места, као и очување "заштите комуналних рачуна, што је јединствено у Европи. Нагласио је да ће следеће године бити издвојено више средстава за одбрану, али да ће остати на снази породичне пореске олакшице и након реструктурирања система подршке породици.


Коментаришући главне ставке буџета, он је то рекао да ће очекивани привредни раст достићи 4 одсто; општи државни дефицит 2,9 одсто; јавни дуг пашће на 66,7 одсто, а инфлација ће износити 6 одсто годишње.


"Влада ће у буџету за 2024. обезбедити заштиту породица и пензионера, а олакшице за породични порез и 13-месечну пензију ће бити задржане. Влада наставити да даје приоритет рађању и подизању деце у овим ванредним временима, па ће у буџету за наредну годину бити и даље предвиђен један од најповољнијиһ пореза на доходак у Европи. Буџет за 2024. такође ће гарантовати ослобађање од пореза на доходак за жене са најмање четворо деце и млађе од 30 година, као и ослобађање од пореза на доходак за особе млађе од 25 година", додао је он.


Нагласио је и да ће пензионери бити заштићени "у време рата", да ће остати повећање пензија везано за инфлацију, а да ће неисплаћена 13. пензија из 2022. бити надокнађена.


Министар Гергељ Гуљаш, који управља Кабинетом премијера, рекао је да Европска комисија не може да даје предлоге да се укине мађарско ограничење цена за комуналне услуге, јер нема то право, а Мађарска ће наставити да чува достигнућа у заштити потрошача. Он је тиме реаговао на објављивање препорука Европске комисије за поједине, укључујући и Мађарску.



bottom of page