top of page

Новакова у посети Босни и Херцеговини

Председница Мађарске Kаталин Новак борави у званичној посети Босни и Херцеговини, где је одржала низ састанака. Посета мађарске председнице долази након прошлонедељне посете министра спољних послова Петера Сијарта који је боравио у Бањалуци и Сарајеву.



Каталин Новак је посетила Председништво Босне и Херцеговине, где се сусрела с председавајућим Председништва Жељком Kомшићем и члановима Денисом Бећировићем и Жељком Цвијановић, са којом је имала веома срдачан сусрет.


"Захвалност Мађарској на доброј институционалној и политичкој сарадњи, као и на искреној и снажној подршци у домену европских интеграција и економије. Посебна захвалност за програм подршке пољопривредницима који се успешно спроводи у РС", истакла је Жељка Цвијановић, додавши да је Мађарска "искрени пријатељ који не долива уље на ватру, већ говори језиком партнерства и сарадње".


Новакова је потом разговарала с председавајућом Већа министара Босне и Херцеговине Борјаном Kришто. Теме на овом састанку биле су еуропски пут Босне и Херцеговине и даљње унапређење билатералних односа. Kришто је истакла како је Веће министара БиХ свесно изазова који стоје пред БиХ, али је одлучно и предано ради на остварењу 8+1 услова односно 14 кључних приоритета на путу према чланству у Европској унији (ЕУ).


Нагласила је да Босна и Херцеговина у марту ове године очекује из Брисела добијање тачног датума за отварање преговора, саопштили су из Већа министара БиХ. У саопштењу се каже да је Kришто захвалила председници Новак на подршци коју пријатељска Мађарска пружа Босни и Херцеговини на њеном европском путу. Истакла је уверење да ће Мађарска током председавања Већем Европске уније у другој половини 2024. године наставити да пружа подршку Босни и Херцеговини и целом региону у наставку процеса проширења.


Саговорнице су размениле мишљења о модалитетима јачања економске и сарадње у другим областима, што је у обостраном интересу двеју земаља, закључили су из Већа министара БиХ.


Посета мађарске председнице долази након прошлонедељне посете мађарског министра спољних послова Петера Сијарта који је боравио у Бањалуци и Сарајеву.


– Поносним смо што мађарски генерал преузима водство ЕУ тимова у БиХ – навела је Новакова на друштвеној мрежи и додала да је Босна и Херцеговина кључна држава за безбедност Мађарске.


– Мађарска је предани заговорник приступања Западног Балкана ЕУ. Мисија ЕУФОР у Босни и Херцеговини од сутра има мађарског шефа, а рад мађарских војника високо се цени – истакла је Новакова.


Она је додала да је било добро чути да „руководство Босне и Херцеговине као пример види мађарске мере подршке породицама, али и да је повећање мађарских инвестиција у БиХ заједнички интерес обе државе“. Такође, морамо појачати нашу сарадњу на пољу културе, чекамо студенте из Босне и Херцеговине да дођу у Мађарску, написала је Новакова на Инстаграму.


- Имали смо времена за кратку шетњу Сарајевом, на овом посебном месту сусрета култура. Волела бих да су ови голубови гласници мира – написала је Новакопва у својим објавама на Инстаграму.


bottom of page