top of page

Опозиција: Олигарси угрозили мађарска језера

Странка Парбесед (Дијалог) саопштила је да се удружене странке опозиције обраћају председнику Јаношу Адеру након што је Парламентарни одбор за одрживи развој одбио њихов предлог закона о заштити природних језера у Мађарској.


Посланик Парбеседа Оливио Кочиш-Цаке рекао је на конференцији за новинаре да његова странка, као и Демократска коалиција, Јобик, ЛМП и социјалисти, траже помоћ Адера у интегрисању њихових предлога о заштити природних језера Мађарске у правни систем земље.


Предлог опозиције израдиле су невладине организације које се баве заштитом природне средине, посебно мађарских језера, рекао је овај посланик. Он је истакао да би предлог закона пружио решења за еколошке проблеме који муче подручја Балатона, Ферта, Орега и Веленцеа.


У међувремену, Социјалистичка партија Мађарске (МСП) оптужила је владајући савез Фидеса и демохришћана да се „приклања онима који уништавају животну средину, а на штету мађарских породица".


Посланик Зита Гурмаи рекла је на конференцији за новинаре да је Фидес, након доласка на власт 2010. године, почео да „пребацује простор око наших природних језера на своје пријатеље и олигархе“: „Упркос широким протестима, владајуће странке су последњих година донеле низ закона о изградњи, коришћењу земљишта, водоснабдевању и управљању отпадом, у корист олигарха“, рекла је она.


Додала је да су прописи штетни за животну средину, јер дозвољавају извођење грађевинских пројеката на обалама језера, као и сечу трске и дрвећа: „Наш предлог закона би на све то ставио тачку. Једини начин за јачање јавног интереса је успостављање независног министарства задуженог за климу и заштиту животне средине након промене владе 2022. године", додала је Зита Гурмаи.


Жолт Молнар, посланик социјалиста, рекао је на истој конференцији за новинаре да би нацрт закона, који такође има за циљ и заштиту јавних плажа на језеру, предвиђа спречавање "сумњивих послова са некретнинама“. Рекао је да су неизгласавањем закона владајуће странке такође "објавиле рат мађарским породицама" и подсетио да је бесплатан одлазак на јавне плаже уз језеро, једини облик одмора који су многе породице до сада могле себи да приуште.

bottom of page