top of page

Опозиција: Председница помиловала заштитника педофила

Опозиционе странке позивају председницу Мађарске Каталин Новак да опозове председничко помиловање дато човеку осуђеном за приморавање жртава педофилије да повуку сведочења и траже њену оставку.



Портпаролка ЛМП-а Ана Сувег рекла је на конференцији за новинаре је Новакова помиловала човека који је искористио свој положај заменика директора дечјег дома у Бичкеу, у централној Мађарској, да уцењује становнике да повуку своја сведочење против „директора педофила“. Сувег је ту одлуку назвао „презиром“, напомињући да је председница Новак помиловала и Ђерђа Будахазија, „који је осуђен због оптужби за тероризам“.


ЛМП тражи увид у документацију која је довела до њене одлуке и позива председницу да се јавно позабави овим питањем. „Изрицање казне починиоцима је нешто што дугујемо жртвама“, рекла је она и додала да Новакова злоупотребљава право на помиловање, „посебно и ексклузивно право председника земље“.


У међувремену, опозициона Демократска коалиција (ДК) покреће поступак опозива Каталин Новак због тог питања. Портпаролка посланичке групе Олга Калман рекла је у понедељак да „неко ко помилује саучесника у педофилији... није достојан да буде председник Мађарске“.


Опозициона странка Парбесед је предложила да Новакова образложи своје одлуке у вези са помиловањем и потпише одговарајући документ, који би требало да буде објављен у званичном мађарском листу. Одлука да ослободи саучесника педофилског криминалца била је „срамна“, рекао је Бенце Тордаи, вођа партијске групе, на онлајн брифингу за новинаре. Он је рекао да је део председничког посла представљање јединства нације и њене моралне димензије, "а она је злоупотребила свој положај и моћ и изгубила поверење народа, због чега не може више да буде председница Мађарске".

bottom of page