top of page

Опозиција тражи да Орбан не иде у Москву

Мађарски опозициони савез издао је саопштење у којем позива премијера Виктора Орбана да због сукоба у Украјини откаже посету Москви и сусрет са Владимиром Путином, заказан за 1. фебруар.


Опозиција сматра да би у садашњој напетој ситуацији, због сукоба у Украјини, "пријатељски сусрет пре-мијера Орбана са председником Путином био посебно штетан и супротан националним интересима".


"Планирана посета Виктора Орбана и чињеница да није отказао своје путовање упркос ситуацији, шаље поруку да земље чланице НАТО-а и ЕУ нису јединствене у одбијању Путинових идеја", написали су у заједничком саопштењу представници опозиције, истакавши а "посета само охрабрује Путина да одржава тензије и њихову ескалацију".


Опозиционари су, како пишу, забринути и да ће током посете бити начињен одлучујући корак у изградњи нуклеарне електране Пакш 2, као и да ће се преговарати о новом гасном споразуму који, по њима, неће користити Мађарској.


Странке опозиције позвале су мађарску владу да се залаже за суверенитет и територијални интегритет Украјине, јер је у интересу Мађарске да Мађари у Закарпатју могу да живе на украјинској територији без опасности од рата.

bottom of page