top of page

Орбан позива на мир и јача мађарску армију

Мађарска ће убрзати развој програма одбране, рекао је данас премијер Виктор Орбан: "Морамо радикално повећати своје одбрамбене способности", изјавио је за државни радио и нагласио да је у интересу Мађарске да се рат у Украјини заврши што пре.



Орбан је у обраћању након самита НАТО савеза, на којем је Алијанса одлучила да прими у чланство Финску и Шведску, рекао да је "војна реалност" у Украјини таква да та земља сваког дана губи много војника и да се чини да је рат далеко, али да ситуација може да се промени.


Мађарски премијер је истакао да Мађарска, као чланица Алијансе, мора да остане изван овог рата: "Међутим, морамо покренути моторе и убрзати развој програма одбране", додао је.


По његовим речима, Мађарска није спремна да преговара о потенцијалном ембаргу или ограничењу увоза руског гаса у ЕУ, јер би то угрозило мађарску економију.


"Нису неопходне санкције, него моментални прекид ватре и мировни разговори", рекао је Орбан и додао да је потребан мир да би се зауставила ратна инфлација.


Стопа инфлације у Мађарској је двоцифрена, иако су ограничене цене енергената и основних намирница. Национална банка Мађарске у уторак је повећала референтну каматну стопу на 7,75 одсто.

bottom of page