top of page

Очекује се убрзан раст мађарске економије

Најновија прогноза Европске комисије показује да би Мађарска могла да буде међу земљама ЕУ са највећим економским растом у 2024. години, каже министар финансија Михаљ Варга.



Предвиђени раст од 2,4 одсто за Мађарску је знатно изнад просека ЕУ од 1,3 одсто, рекао је он за МТИ, након учешћа на састанку министара економије и финансија у Бриселу. Према његовим речима, земље чланице ЕУ стављају нагласак на конкурентност и желе да Европа буде постављена на пут раста.


"Пројекција раста од 2,4 одсто била је добра вест, иако је предвиђање мађарске владе од 3,6 одсто, па чак и веће. Верујемо да ће то ићи заједно са повећањем конкурентности“, додао је он.


Коментаришући планирано финансирање Украјине са 50 милијарди евра, Варга је рекао да је став Мађарске да ће бити неопходна годишња ревизија, укључујући процену колика је подршка потребна и коришћење добијене подршке. Тада би на основу годишње процене могла да се донесе одлука о подршци за следећу годину, додао је он.


„Завршили смо састанак са надом да ће током самита 1. фебруара, када буде донета коначна одлука о овом инструменту, бити оцењен предлог Мађарске. Мора се уложити напор да ЕУ припреми решење прихватљиво за све земље“, истакао је Варга.

bottom of page