top of page

Подршка Фидеса ревизији ЕУ буџета

Посланици Фидеса подржали су споразум шефова држава и влада Европске уније о ревизији седмогодишњег буџета ЕУ, пошто је Мађарска добила гаранције да средства на која има право „неће припасти у Украјини“, наводи се у изјави делегације за МТИ.



На пленарној седници Европског парламента делегација Фидеса је гласала за средњорочну ревизију буџета блока за период 2021-2027, укључујући 50 милијарди евра дугорочне помоћи Украјини. За промене је гласало 499 посланика, 67 је било против и 31 уздржан. Помоћ Украјини биће исплаћена током периода од четири године као директна подршка, зајмови и гаранције и служиће опоравку, реконструкцији и модернизацији ратом разорене земље, наводи се у саопштењу ЕП-а.


ЕП је такође гласао за успостављање Платформе за стратешке технологије за Европу (СТЕП), „која има за циљ да ЕУ учини стратешки независном и подстакне иновације“, наводи се у саопштењу. Програм има за циљ промовисање дигиталне зелене и биотехнологије, саопштио је ЕП.


Члан Европског парламента из Фидеса Андраш Ђурк, рекао је да би СТЕП могао да пружи „кључну помоћ“ европској индустрији која је тренутно у тешкој кризи.


„Европска конкурентност је у рушевинама, многе компаније размишљају о отпуштању радника и напуштању континента“, рекао је Ђурк, додајући да је ситуација последица индустријске политике „бриселских бирократа, која се гради на санкцијама Русији, нереалним зеленим циљевима и на растућа бирократија".


Фидес је подржао ту меру јер виде СТЕП као потенцијалну помоћ у тренутној ситуацији. Истовремено, „право решење кризе захтева промене у Бриселу“, рекао је он.


Посланици Фидеса одбацили су законе Европског парламента који "имају за циљ да одбране критичке гласове од застрашивања судова", рекавши да ће та мера „створити режим у којем ће организације и чланови Сорошеве мреже бити изнад закона“ . На пленарној седници у уторак, ЕП је усвојио Закон о заштити појединаца и организација које раде на питањима од јавног интереса, као што су основна права, оптужбе за корупцију, заштита демократије или борба против дезинформација. Циљ је да такве особе добијају заштиту ЕУ од "неоснованих и увредљивих тужби“, наводи ЕП у саопштењу за јавност.


Закон ће се примењивати на прекограничне предмете, а не на оне у којима су и тужени и тужилац из исте земље ЕУ као и суд или када је случај релевантан само за једну државу чланицу, саопштио је ЕП.


Члан Европског парламента из редова Фидеса Ерне Салер-Барош осудио је закон због „изузећа невладиних организација, самозваних активиста за права, климатских активиста који наносе озбиљну економску штету и организатора илегалних миграција од тужби, само зато што би то нарушило њихова права да учествују у јавним пословима“. Он каже да таква пракса може довести до прикривања незаконитих радњи.


„Нови закон ЕУ доводи у сумњу способност националних судова да одлуче када ће покренути поступак и која је страна у праву“, рекао је Салер-Барош.


Шеф Фидесове делегације Европског парламента Балаж Хидвеги рекао је да је основни циљ да се чланови Сорошеве мреже изузму из закона. „Циљ је да се појединим новинарима и невладиним организацијама омогући да раде шта год желе, а да не одговарају. Нико не стоји изнад закона“, рекао је Хидвеги.


Овај закон је усвојен са 546 гласова за, 47 против и 31 уздржаним.

bottom of page